Faktaboks

litauisk
Eget navn
lietuvių kalba
Norsk navn
litauisk
Engelsk navn
Lithuanian
Uttale
lˈitauisk
Land

Litauen

Skriftsystem

latinsk

Språkkoder
lt, lit (LT, LIT)
ISO-639:3
lit
Mažvydas’ katekisme
Tittelsiden til Martynas Mažvydas’ katekisme, utgitt i Königsberg i 1547. Dette er den første trykte boka på litauisk.

Plassering av Litauen på Europa-kartet

/Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Litauisk er et baltisk språk som tilhører den indoeuropeiske språkfamilien. Litauisk er førstespråket til om lag 3 millioner mennesker i Litauen og over 100 000 andre steder i verden. Litauisk skrives med det latinske alfabetet.

Litauisk er offisielt språk i Litauen. I Norge bodde det i 2022 ca. 50 000 personer med litauisk bakgrunn, hvorav de aller fleste snakker litauisk som morsmål.

Endonymet for landet Litauen er Lietuva eller Lietuvos respublika ‘Republikken Litauen’, mens språket heter lietuvių kalba ‘litauernes språk’. Lietuvis (hankjønn) og lietuvė (hunkjønn) betyr ‘litauer’. Hovedstaden heter Vilnius.

Litauisk hører, sammen med latvisk og det utdødde språket gammelprøyssisk, til den baltiske greinen av den indoeuropeiske språkfamilien.

Av de nålevende indoeuropeiske språkene regnes litauisk som det mest alderdommelige (arkaiske). I substantivsystemet har litauisk bevart sju kasus av de opprinnelige åtte, og flere av kasusendelsene er de samme som i det rekonstruerte indoeuropeiske urspråket. Også konsonantsystemet har endra seg lite opp gjennom tidene. Litauiske ord som ligger nær urspråket, er for eksempel dievas ‘gud’, vyras ‘mann’, naktis ‘natt’ og senas ‘gammel’.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg