litauisk

Tittelsiden til Martynas Mažvydas’ katekisme, utgitt i Königsberg i 1547. Dette er den første trykte boka på litauisk.

Plassering av Litauen på Europa-kartet

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Litauisk er det offisielle språket i Litauen. Litauisk utgjør sammen med latvisk og det utdødde språket gammelprøyssisk de baltiske språkene, som igjen hører til den indoeuropeiske språkfamilien. Språket tales av vel 3 millioner i Litauen. Litauisk skrives med det latinske alfabetet.

Faktaboks

Uttale
lˈitauisk

Litauisk fordeler seg på to hoveddialektområder: nederlitauisk (žemaitisk), i et relativt bredt belte langs den latviske grensen, og høylitauisk (aukštaitisk). Innenfor høylitauisk skjelnes det mellom vest-aukštaitisk, som standardspråket bygger på, sør-aukštaitisk og øst-aukštaitisk.

Til uo og ie i de aukštaitiske dialektene svarer i de žemaitiske ou, ei; lang o, e eller ū, y (for eksempel duona 'brød', pienas 'melk' versus douna, peins; dona, pens; dūna, pyns).

Av de nålevende indoeuropeiske språkene regnes litauisk som det mest alderdommelige (arkaiske). Av de tradisjonelle åtte kasusene har litauisk bevart sju. Det samme kan sies om flere av de slaviske språkene, men litauisk har i større grad bevart de opprinnelige endelsene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg