I 2008 ble folketallet beregnet til 2,25 mill. innb. Forventet levealder ved fødsel er 77,4 år for kvinner og 66,8 år for menn.

I 1939 hadde Latvia en befolkningssammensetning med 76 % latviere, 12 % russere, 5 % jøder og 3,5 % tyskere. Ved folketellingen i 1989 var andelen latviere gått kraftig tilbake (52 % latviere) og andelen russere hadde økt (34 %). I 2008 var 58 % latviere og 29 % russere. I flere av byene er omkring halvparten av innbyggerne russere. I tillegg kommer hviterussere (4 %), ukrainere, polakker og litauere. Det har vært strid om behandlingen av landets russiske og andre ikke-latviske innbyggere. Etter et vedtak i parlamentet ble disse gjort statsløse, men vedtaket møtte sterke reaksjoner, bl.a. fra Russland og EU. Senere er vedtaket endret.

Omkring 60 % av befolkningen bor i byer. Viktigst er hovedstaden Riga. Betydelige havnebyer er Liepāja (Libau) og Ventspils (Windau), innlandsbyer er Jelgava (Mitau) og Daugavpils (Dvinsk, Dünaburg).

Offisielt språk er latvisk, som er morsmål for vel halvparten av befolkningen. Den russiskspråklige minoriteten utgjør ca. 1 mill. Det finsk-ugriske språket livisk som har vært talt langs kyststripen i Kurland, er nå i ferd med å dø ut.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.