Latvias økonomi er en del av EUs økonomiske fellesskap, og landet har også sterke bånd med Russland og de andre tidligere sovjetstatene. Eksport utgjør mer enn halvparten av bruttonasjonalprodukt. Skogbruk og landbruk, er ved siden av produksjon av metallvarer og elektronikkindustri noen av de viktigste sfærene. På grunn av beliggenheten er også transittjenester viktig.
Etter at Latvia ble annektert av Sovjetunionen ble det innført sentralplanlegging, og landet ble tett integrert i den sovjetiske økonomien. Overgangen til markedsøkonomi etter selvstendigheten i 1991 med blant annet privatisering av de tidligere statseide foretakene og liberalisering av handelen, foregikk ikke uten vanskeligheter med blant annet hyperinflasjon, høy arbeidsledighet og nedgang i bruttonasjonalproduktet.
I den første tiden etter uavhengigheten hadde Latvia også vanskeligheter med å etablere nye handelsforbindelser, noe som blant annet førte til stor mangel på brensel og råvarer, og mange virksomheter ble nedlagt. Både industrisektoren og landbruket måtte gjennom en omstruktureringsprosess, og for mange av innbyggerne på landsbygda betydde utviklingen også økt fattigdom. Fra midten av 1990-årene begynte en forsiktig økonomisk oppgang, og tidlig på 2000-tallet hadde både inflasjonen og arbeidsledigheten sunket.
Latvia har de senere årene hatt en av Europas høyeste vekstrater. Veksten har bidratt til rask modernisering av landet. Det er et mål for regjeringens økonomiske politikk at Latvia raskest mulig skal nå EUs gjennomsnittlige levestandard. Den latviske økonomien er sterkt avhengig av kapitalimport, og dermed veldig utsatt for svingninger i det internasjonale finansmarkedet.
Den internasjonale finanskrisen i 2008 fikk konsekvenser også for Latvia. 8. november 2008 ble det kunngjort at Latvias nest største bank, Parex Banka, måtte reddes av latviske myndigheter for å unngå en bankkrise i landet. I 2009 sank bruttonasjonalproduktet med 18 prosent, men har igjen hatt en stigning etter 2011 som har vært høyere enn gjennomsnittet i EU. Latvia gjennomførte en vellykket økonomisk politikk som blant annet innebar store kutt i offentlige utgifter. I 2014 ble Latvia en del av eurosonen, og har siden 2016 vært medlem av OECD.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.