Ipomoea purpurea

Purpurpraktvindel (Ipomoea purpurea)

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Søtpotet hører til vindelfamilien

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Vindelfamilien er en plantefamilie innen klassen tofrøbladede planter og består mest av slyngende og klatrende urter, men også noen busker, lianer og trær. De har spredtstilte blader, traktformet blomst og ofte melkesaft.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Convolvulaceae

Beskrivelse

Bladene er spredtstilte, og stenglene slynger seg mot klokka. Planter i slekten Cuscuta er snyltere og mangler blader og vanlige røtter. Mange planter inneholder melkesaft. Blomsten er trakt- eller rørformet med sammenvokste kronblad og er oftest radiærsymmetrisk. Frukten er en nøtt, et bær eller en kapsel.

Utbredelse

Familien omfatter omkring 57 slekter og 1660 arter. Den har global utbredelse, men mangler i ørkener og polare områder. Flest arter vokser i tropene.

I Norge vokser åkervindel, strandvindel, sandvindel og to arter av snyltetråd.

Systematikk

Familien hører til søtvierordenen og er nærmest beslektet med søtvierfamilien.

Bruk

Søtpotet, Ipomoea batatas, er en viktig kulturplante fra tropisk Amerika som nå dyrkes i mange land. Også andre arter i praktvindelslekten har spiselige røtter eller blader og brukes i Asia (Ipomoea aquatica), Nord-Amerika (Ipomoea lacunosa og Ipomoea pandurata) og Australia (Ipomoea costata). Mange arter i familien dyrkes som prydplanter.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

vindelfamilien
Convolvulaceae
Artsdatabanken-ID
103684
GBIF-ID
2389

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg