Grus grus

Grus grus, trane. Foto fra: Lille Vildmose

Trane er en stor fugl i tranefamilien. Det er den eneste arten i tranefamilien som hekker i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Grus grus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Grus grus

Grus grus, trane. Foto fra: Sverige

En trane er større enn en stork, med veldig lang hals og lange ben. En voksen trane er mellom 95 og 130 centimeter høy, og veier 4,5-6,1 kilogram. I flukten er halsen rett utstrakt, mens den noe mindre gråhegren flyr med s-formet hals. Fjærdrakten er jevnt grå, ofte med noe rustbrun rygg. Halsen er svart og hvit, og hodet har en rød isseflekk. Den hengende, litt strutselignende «halen» består av de forlengede, indre armsvingfjærene. Den er vanligvis meget sky og har et trompetlignende skrik.

Utbredelse og vandringer

Hekkeområdet er stort sett begrenset fra det nordøstlige Europa til det nordøstlige Russland og Kina. I Norge hekker den spredt på myrer i Østlandets lavere og høyere skogtrakter, til Nordland, Troms, og dessuten i Pasvik. Enkelte reirfunn er også kjent fra Sør-Vestlandet og Vestlandet. Arten har utvidet sitt hekkeområde og økt i antall de siste 20–30 år.

Norske traner overvintrer hovedsakelig i Spania, men vinterutbredelsen har endret seg noe de siste 20 årene. Tranene overvintrer nå stadig lengre nord i Europa, og vårtrekket forskyver seg mot tidligere ankomst.

Levevis

Trane (foto, tranedans)

Trane. Kurtiserende par i tranedans. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Traner ved Hornborgasjön i Sverige

Grus grus, trane. Foto fra: Sverige, Hornborgasjön

Reiret er stort og består av plantedeler. De to eggene ruges av begge kjønn i cirka 30 dager. Ungene blir flygedyktige etter vel to måneder.

Traner er altetende, og spiser mest plantekost utenom hekkesesongen. Røtter, ulike planteskudd, blader, bær og frukt er viktig plantekost, og fuglene spiser også en del korn og ulike grønnsaker og annet på jordbruksland om det er tilgjengelig. På sommeren spiser traner gjerne forskjellige dyr som mus og andre små pattedyr, samt amfibier, snegler, insekter og ulike reptiler som firfisler og slanger som buorm. Tranene tar også en del fisk og andre akvatiske dyr som fanges i vann.

Under vårtrekket og den første tiden etter at paret ankommer hekkeplassen utfører fuglene en rituell atferd kjent som «tranedans». Denne innbefatter strekking og bøying av framkropp og hode, slag med vingene og spenstige hopp mens fuglens kraftfulle trompetlignende skrik hyppig høres.

Tranedans i små grupper kan observeres overalt langs fuglenes trekkrute, men den best kjente og mest spektakulære oppvisningen finner sted ved Hornborgasjön i Sverige, hvor rundt 27 000 traner kan være samlet tidlig i april.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

trane
Grus grus
Tidligere vitenskapelig navn
Grus grus grus
Artsdatabanken-ID
4084
GBIF-ID
2474950

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg