Gråhegre i flukt av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

gråhegre

Gråhegre

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gråhegre er en fugleart i hegrefamilien, som tidligere ble kalt bare hegre eller heire. Den kan sees over store deler av Norge.

Faktaboks

også kjent som:
Ardea cinerea

Beskrivelse

Gråhegra har svært lang hals, lange ben og langt, spisst nebb. Den er omtrent én meter lang, men veier ikke mer enn cirka 1½ kg. Hodet og halsen er hvite med en markert svart stripe fra øyet og bakover til den svarte, hengende nakketoppen. Oversiden er gråblå, bryst og buk hvite. De brede vingene har en langsom slagtakt, og den flyr med hode og hals trukket tilbake i S-form.

Levevis

Gråhegra vader ofte på grunt vann på næringsjakt. Utenom småfisk spiser den mus, frosk, insekter og andre smådyr. Reiret bygges i bartrær og løvtrær, og særlig på Vestlandet også på bakken i fjellskråninger. Den ruger oftest i kolonier. Gråhegre er en trekk- og streiffugl som til dels overvintrer langs kysten. Ved ringmerking er alder opp til 20 år konstatert.

Utbredelse

Den hekker i atskilte områder i Europa, Asia og Afrika, og er i Norge for det meste knyttet til kysten. Den er særlig tallrik fra Vestlandet til Trøndelag, men hekker også videre nordover til deler av Troms og sørover langs kysten. Et lite antall hekker her og der i innlandet, blant annet i Trysil og Nord-Gudbrandsdal.

Eksterne lenker

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg