gråhegre

Gråhegre

av . Begrenset gjenbruk

Gråhegre er en fugleart i hegrefamilien, som tidligere ble kalt bare hegre eller heire.

Faktaboks

Også kjent som
Ardea cinerea

Gråhegra har svært lang hals, lange ben og langt, spisst nebb. Den er omtrent én meter lang, men veier ikke mer enn cirka 1½ kg. Hvitt hode og hvit hals med en markert svart stripe fra øyet og bakover til den svarte, hengende nakketoppen. Oversiden gråblå, bryst og buk hvite. De brede vingene har en langsom slagtakt, og den flyr med hode og hals trukket tilbake i S-form.

Gråhegra vader ofte på grunt vann på næringsjakt. Utenom småfisk spiser den mus, frosk, insekter og andre smådyr. Ruger i atskilte områder i Europa, Asia og Afrika, og er i Norge for det meste knyttet til kysten. Den er særlig tallrik fra Vestlandet til Trøndelag, men hekker også videre nordover til deler av Troms og sørover langs kysten til Lillesand/Grimstad. Et lite antall hekker også i kystområder øst for Arendal og her og der i innlandet, blant annet i Trysil og Nord-Gudbrandsdal.

Den bygger reir i bartrær og løvtrær, og særlig på Vestlandet også på bakken i fjellskråninger. Ruger oftest i kolonier. Trekk- og streiffugl som til dels overvintrer langs kysten. Ved ringmerking er alder opp til 20 år konstatert.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg