steinalderen (arkitektur)

Tell es-Sultan (Jeriko)
Tårnet og murene
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Dysse fra yngre steinalder på øya Mols, Jylland, Danmark.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Steinalder er en tidlig kulturperiode, karakterisert ved bruk av stein som det viktigste materiale til redskap og våpen, ved siden av bein og tre. Perioden deles inn i paleolittisk tid, mesolittisk tid og neolittisk tid og avløses av bronsealderen.

Paleolittisk tid

Fra eldre steinalder er byen Jeriko et tidlig eksempel på anvendelse av naturstein i bygninger. Her finnes bymurer av naturstein (bruddstein) og byhus med rund grunnplan i soltørket tegl, kalt adobe. Alt er laget i tørrmur, og dateres til omkring 8000 fvt. Også fra Jeriko finnes bymurer av naturstein og byhus med rektangulær grunnplan av adobe, alt murt i mørtel, fra omkring 7000 fvt.

I Syria finnes et «tettsted» kalt Tell Mureybit, med steinhus, anlagt omkring 8000 fvt. Et annet eksempel er byen Çatalhüyük i Tyrkia, av soltørket teglstein, bebodd omkring 6700–5650 fvt. I tillegg kan nevnes byen Beidha i Jordan, med steinhus, fra omkring 6500 fvt.

Neolittisk tid

Fra yngre steinalder i Europa stammer en mengde byggverk reist av store naturstein (bruddstein) kalt megalittiske byggverk. På Malta er det således templer fra omkring 3600 fvt. i form av sammensatte rom med avrundet grunnplan. Nedgravede rom med lignende planform finnes på Orknøyene. Disse rommene ble brukt både som boliger og en form for graver og/eller templer.

I Irak (Mesopotamia) ble det reist tempelbyggverk av soltørket tegl på terrasser allerede i det 4. årtusen fvt. Eksempler på dette er Uruk- og Djemdet-Nasr. Etter hvert ble det reist mange byggverk av typen ziggurat, av soltørket og brent tegl, fra omkring 2800 fvt. Byggverk som cromlech, dysse og steinsetning ble reist.

Fra omkring 2900 fvt. var steinteknikken kommet så langt i egyptisk arkitektur at granitt kunne hugges presist (med stein) og brukes i byggverk. På Menorca ble det reist talayot og taula, på Sardinia nuraghe, på Malta girna og i Syd-Italia trullo.

Dessuten må nevnes de gamle, vanskelig daterbare og tallrike steinterrasser i middelhavslandene og i det østlige og sydøstlige Afrika, reist gjennom århundrer for å ta vare på jord i sterkt skrånende terreng.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Carin Orrling (red.): Sten- och bronsålderens ABC, Borås 1991.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg