megalittisk byggverk

Fasaden på Ħaġar Qim på Malta
Av .
Murene i Sacsayhuaman-ruinene i Cuzco
Av .
Eksempel på megalittisk byggverk: templet Ħaġar Qim på Malta (ca. 3100-3000 f.Kr.)
Megalittisk byggverk
Av .
Templet Ħaġar Qim på Malta
Megalittisk byggverk
Av .

Megalittisk byggverk er en generell betegnelse på byggverk av store steiner. Betegnelsen kan brukes om dysse, trilitt og frittstående steiner satt sammen i formasjoner (cromlech) som i Avebury og Stonehenge, men er oftest brukt om store steiner i mur. Byggverkene ble reist i Europa i en periode fra yngre steinalder til omtrent 6. århundre fvt.

Faktaboks

uttale:

megal'ittisk

etymologi:

av gresk mega, 'stor' og líthos, 'stein, fjellblokk'

Tidlige tempeleksempler finnes på Malta, for eksempel Ggantija (rundt 3600 fvt.), Tarxien (3100–3000 fvt.), Ħaġar Qim og Mnajdra (3100–3000 fvt.).

Eksempler finnes også i hetittisk arkitektur og i mykensk arkitektur, med murer som polygonalmur, også kalt kyklopmur. Andre eksempler er et «Di­ana­tem­pel» (1000-900 fvt.) ved Cefalù på Sicilia, murer samme sted (rundt 700 fvt.), og murer på den italiske halvøy (i Alatri, Cori, Norba, Segni og på Monte Circeo, rundt 700-600 fvt.).

I Sør-Amerika er inkaenes murer i Cuzco (1000-tallet) særlig kjent.

Søy­letromlene i søyleskaft i gresk arkitektur kan ofte være av megalittisk størrelse, selv om begre­pet megalittisk vanligvis ikke brukes i denne forbindelse. Også kuppelenTheo­doriks mausoleum (rundt 520) ved Raven­na kan også betraktes som et megalittisk byggverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg