Menorca

Artikkelstart

Menorca er en spansk øy i Middelhavet og den østligste og nest største i øygruppen Balearene, Islas Baleares, en autonom region i Spania. Øya har omlag 93 397 innbyggere (2019). Havnebyen Mahón i øst er administrasjonssenter med 29 040 innbyggere (2019) og Ciutadella i vest har 29 840 innbyggere (2019).

Faktaboks

Uttale
menˈorca
Også kjent som
Minorca

Øya består av kalkbergarter. Øyas høyeste punkt, Monte Toro, ligger 358 meter over havet. Menorca har lite skog og er for det meste dekket av krattvegetasjon (macchia og garrigue). Landskapet har dessuten grotter, våtmarker, laguner, myrområder og sanddyner, og små holmer utenfor kysten. På øya er det registrert et stort antall fugle- og plantearter. På grunn av det rike naturmangfoldet ble Menorca i 1993 erklært som et biosfærereservat av UNESCO.

Nedbøren varierer fra 200 millimeter i nord til 800 millimeter på sørkysten. Vintertemperaturen ligger på omtrent 10–11 °C og sommertemperaturen på rundt 25 °C. Befolkningen lever for det meste av jordbruk, fiske og turisme.

Menorca har tallrike megalittiske minnesmerker fra en tidligere keltisk befolkning. Menorca ble okkupert av Storbritannia i 1708, senere av Frankrike. Øya ble erklært spansk igjen fra 1782.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg