Larvikitt
Larvikitt er Norges kommersielt viktigste naturstein.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Naturstein er betegnelsen på all stein som kan sages, spaltes eller hugges til plater og emner for bruk i utearealer, bygninger og monumenter. Tidligere ble naturstein, i form av blokker, anvendt til muring, særlig av monumentalbygninger. Nå brukes mest plater og heller, med behandlet eller ubehandlet overflate, til kledning av ut- og innvendige veggflater og som belegg på gulv, terrasser, fortau, dessuten til monumenter o.l. I de senere år er også naturstein blitt brukt mye til tørrmuring langs veger. Naturstein inndeles i tre bransjebetegnelser:

Blokkstein (massivstein)

Blokkstein brytes som store blokker som deretter sages eller hugges til plater og emner og deretter poleres for finere bruksområder, eller flammebehandles, eventuelt sandblåses, for røffere bruksformål. Viktige typer er syenitt, marmor, granitt, kalkstein og sandstein.

I følge norsk mineralstatistikk for 2007 omsatte bransjen blokkstein for 640 millioner kroner i 2007. Av dette utgjorde eksporten 611 millioner kroner, hvorav eksport av larvikitt fra Larvikområdet utgjorde 562 millioner kroner. I tillegg produseres det blokkstein av gneis i Finnmark og Sogn og Fjordane, syenitt i Lødingen i Nordland, anortositt i Rogaland, granitt i Buskerud, Oslo og Østfold, trondhjemitt i Sør-Trøndelag, kleberstein i Bardu og marmor i Fauskeområdet (produsert blant annet av Ankerske).

Skifer

Skiferer bergarter som spaltes langs naturlige, plane sjikt. Vanlige skifertyper er leirskifer, fylittskifer, glimmerskifer og kvartsittskifer. Skifer anvendes med naturflate eller polert.

I følge norsk mineralstatistikk omsatte bransjen skifer for 291 millioner kroner i 2007. De viktigste produksjonsstedene er Alta og Oppdal for kvartsittskifer og Otta for fylittskifer.

Murestein

Murestein produseres av skifer, gneiser og granitter som kan deles opp etter spaltbarhet og brukes til oppmuring av støttevegger og lignende, gjerne uten mørtel, såkalt tørrmuring.

I følge norsk mineralstatistikk omsatte bransjen murestein for 68 millioner kroner i 2007. Det finnes en rekke små anleggsfirma som produserer murestein og skifer til eget bruk.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg