Arten ble innført til Norge som prydtre, trolig i første halvdel av 1700-tallet. Platanlønna vokste opprinnelig i høyereliggende strøk av Sør- og Mellom-Europa.
På 1900-tallet begynte platanlønnen å spre seg til gamle enger og til edelløvsskoger. Arten er nå i sterk vekst i Norge, spesielt på Vestlandet og i Trøndelag, der den mange steder er i ferd med å bli et av de aller vanligste treslagene. Platanlønn finnes nå forvilla i alle fylker nord til Troms.
Platanlønn er meget skyggetålende som ung, og kan derfor etablere seg i skog. I enkelte edelløvskogsreservater er dette et problem, da det meste av nyrekrutteringen er platanlønn. Dette kan føre til at dyr og planter som er avhengige av de opprinnelige treslagene kan forsvinne. Mens arten i sitt naturlige område setter frø første gang når den er 20–40 år, kan dette skje allerede ved 10–13-årsalder i Norge. Dette kan være fordi arten opplever mindre konkurranse eller predasjon hos oss.
Arten er nå vurdert i høyeste risikokategori, "svært høy risiko" (SE) i Fremmedartslista.
Kommentarer (1)
skrev Janne Horn Erath
For å kunne utarbeide tiltak for å begrense spredning av platanlønn (jfr. forskrift om fremmede organismer) ville det være nyttig å vite noe om to ting:
1. Når er frøene til platanlønn tidligst modne/når begynner frøene tidligst å løsne fra grenene?
2. Vil årlig beskjæring eller styving av platanlønn generere flere eller færre frø? Hvordan/når bør treet beskjæres? (Setter platanlønn frø på årsskuddene?)
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.