Faktaboks

Lista
Etymologi
Lista er dannet av norrønt listi, dativ lista, i moderne norsk list i betydningen ‘rand, kant’
Loshavn.
Helleristninger ved Penne.
Helleristninger ved Penne.

Lista er en stor halvøy i Farsund kommune i Agder, mellom Listafjorden i vest og Lyngdalsfjorden–Krossnessundet–Helvikfjorden–Framvaren i øst. Halvøya er forbundet med fastlandet i nord ved det 1,3 km brede Listeidet mellom Framvaren og Eidsfjorden, en østgående arm av Listafjorden. Halvøya avgrenset slik har 8581 innbyggere (2019). På Lista ligger de tre tettstedene (regnet fra vest): Vestbygd, Vanse og kommunesenteret Farsund. Lengst sydøst ligger strandstedet Loshavn.

Ut mot havet i sør ligger en brem med en mektig morene som danner et tre–fire km bredt sletteland som har gitt halvøya dens navn. Innenfor slettelandet hever nakne heier nokså bratt opp, og disse hever seg nordover til 346 moh. (Storfjellet) i nordøst. Landskapet kan minne om Jæren, om enn i et mindre format.

På Lista er det gjort en rekke funn fra steinalderen og yngre arkeologiske perioder, og Lista nevnes ofte i sagaen. Penne fornminnefelt er et rikt felt med helleristninger. Den tradisjonelle bebyggelsen på Lista har mange steder et preg av landsbyer, noe som ellers ikke er vanlig i Norge.

Ytterst på Lista ligger flyplassen Farsund lufthavn Lista. Der ligger også Lista fyrstasjon som i en periode var verdens største. Nord på halvøya ligger det nedlagte Varnes fyr. Andre viktige kulturminner på Lista er Hervoll kverner og de nedlagte tyske fortene ved Varnes og Nordberg.

Kart

Lista
Lista
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg