Irans forhistorie

Fra Zagrosfjellene
Av .
Lisens: CC BY 2.0

De eldste vitnesbyrdene om mennesker i Iran er cirka 100 000 år gamle, og stammer fra Zagrosfjellene i det vestlige Iran. Fjellene danner en naturlig grense med Irak.

I Zagrosfjellene har det eldste jordbruket utviklet seg. Her ble dermed forutsetningene skapt for de kulturene som senere utviklet seg i lavlandet. Det området som utgjør det moderne Iran, har vært bosatt av ulike regionale kulturgrupper.

Tidlig tid

Topografisk kart over Iran
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

I de sentrale fjellområdene er det funnet spor etter tidlige sesongboplasser fra 8000–7000 fvt. Den eldste keramikken man kjenner fra Midtøsten, er funnet her.

I Nord-Iran nær Orumiyah-sjøen er det gravd ut byhauger (tells) som har ligget ved den viktigste øst–vest-handelsveien. Hajji Firuz Tepe og Yanik Tepe representerer en kultur som begynte på 5000-tallet fvt. Jordbruk basert på irrigasjon og tamdyrhold har vært den økonomiske nøringsveien her. Husene var rektangulære og bygd av murstein.

Lenger øst ved Det kaspiske hav dukker jordbrukslandsbyer opp omkring 5500 fvt. De har fått navnet Jeitunkulturen. Også her har irrigasjonsjordbruk vært basisnæring, supplert med noe jakt. Senere ble landsbyene bygd mer forseggjort med gudshus som enkelte ganger har vært dekorert med veggmalerier. Det er funnet befestede landsbyer fra tiden etter 4500, og metallbruk blir da mer vanlig.

I Luristan i Vest-Iran er også gravd ut byhauger. Tepe Sialk noe sør for Teheran har vært bosatt fra omkring 5500–5000 fvt. Der er det funnet steinredskap og våpen, malt keramikk og enkelte metallgjenstander. De døde er blitt gravlagt under husgulvet.

Tidlig historisk tid

I Sør-Iran gravde en amerikansk ekspedisjon i 1977 ut en landsbyhaug, Tepe Yahya, som har ligget ved en viktig handelsvei mellom Mesopotamia og Indusdalen. Her er det fra funnet leirtavler med tidlig-elamittiske innskrifter som kan være fra 3000-tallet fvt.

Fra 3000-tallet og fremover har det vært en viktig metallindustri i dette området. Særlig er bronseindustrien fra 1100–700 fvt. berømt. Dyreformer og demonmennesker har vært karakteristiske motiver i metallkunsten.

Arkeologiske funn viser at det fant sted store samfunnsomveltninger i Øt-Iran omkring 2400 fvt. Den tidligere malte keramikken avløses av grå eller gråsvart keramikk, og samtidig dukker nye våpentyper opp. Ca. 1500–1000 synes også Vest-Iran å komme under innflytelse fra denne kulturen. Det er imidlertid uklart om denne utviklingen skal settes i forbindelse med iranernes (ariernes) innvandring fra Sentral-Asia. Med unntagelse av elamittene kjenner vi lite til Irans historie fra 2000- og 1000-tallet fvt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg