Fra Zagrosfjellene
Fra Zagrosfjellene
Av .
Lisens: CC BY 2.0

De eldste vitnesbyrdene om mennesker i Iran er cirka 100 000 år gamle, og stammer fra Zagrosfjellene i det vestlige Iran. Fjellene danner en naturlig grense med Irak.

I Zagrosfjellene har det eldste jordbruket utviklet seg. Her ble dermed forutsetningene skapt for de kulturene som senere utviklet seg i lavlandet. Det området som utgjør det moderne Iran, har vært bosatt av ulike regionale kulturgrupper.

Tidlig tid

Topografisk kart over Iran
Topografisk kart over Iran
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Tepe Sialk
Bosetningen Tepe Sialk ved byen Kashan dateres til tidsrommet 4000-5500 før vår tidsregning.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

I de sentrale fjellområdene er det funnet spor etter tidlige sesongboplasser fra 8000 til 7000 fvt. Den eldste keramikken man kjenner fra Midtøsten, er funnet her.

I Nord-Iran nær Orumiyah-sjøen er det gravd ut byhauger (tell) som har ligget ved den viktigste øst–vest-handelsveien. Hajji Firuz Tepe og Yanik Tepe representerer en kultur som begynte på 5000-tallet fvt. Jordbruk basert på irrigasjon og tamdyrhold har vært den økonomiske nøringsveien her. Husene var rektangulære og bygd av murstein.

Lenger øst ved Det kaspiske hav dukker jordbrukslandsbyer opp omkring 5500 fvt. De har fått navnet Jeitunkulturen. Også her har irrigasjonsjordbruk vært basisnæring, supplert med noe jakt. Senere ble landsbyene bygd mer forseggjort med gudshus som enkelte ganger har vært dekorert med veggmalerier. Det er funnet befestede landsbyer fra tiden etter 4500, og metallbruk blir da mer vanlig.

I Luristan i Vest-Iran finnes ennå godt synlige ruinhauger (tell) med restene etter bosetninger fra langt tilbake i tid. Tepe Sialk noe sør for Teheran har vært bosatt fra omkring 5500 til 5000 fvt. Arkeologene har funnet steinredskap og våpen, malt keramikk og enkelte metallgjenstander. Det er også funnet tegn på at de døde ble gravlagt under husgulvet, noe som ikke var uvanlig i Midtøsten på denne tiden.

Tidlig historisk tid

I Sør-Iran gravde en amerikansk ekspedisjon i 1977 ut en landsbyhaug, Tepe Yahya, som har ligget ved en viktig handelsvei mellom Mesopotamia og Indusdalen. Her er det fra funnet leirtavler med tidlig-elamittiske innskrifter som kan være fra 3000-tallet fvt.

Fra 3000-tallet og fremover har det vært en viktig metallindustri i dette området. Særlig er bronseindustrien fra 1100 til 700 fvt. berømt. Dyreformer og demonmennesker har vært karakteristiske motiver i metallkunsten.

Arkeologiske funn viser at det fant sted store samfunnsomveltninger i Øst-Iran omkring 2400 fvt. Den tidligere malte keramikken avløses av grå eller gråsvart keramikk, og samtidig dukker nye våpentyper opp. Rundt 1500 til 1000 synes også Vest-Iran å komme under innflytelse fra denne kulturen. Det er imidlertid uklart om denne utviklingen skal settes i forbindelse med iranernes (ariernes) innvandring fra Sentral-Asia. Med unntagelse av elamittene kjenner vi lite til Irans historie fra 2000- og 1000-tallet fvt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg