Zagrosfjellene i det vestlige Iran danner en naturlig grense med Irak. Herfra stammer de eldste vitnesbyrd om mennesker i Iran – ca. 100 000 år gamle. I disse fjellene har det eldste jordbruket utviklet seg. Her ble dermed forutsetningene skapt for de kulturer som senere utviklet seg i lavlandet (se også Mesopotamia). I de sentrale fjellområdene er det funnet spor etter tidlige sesongboplasser fra 8000–7000 f.Kr. Den eldste keramikken man kjenner fra Midtøsten, er funnet her. Det området som utgjør det moderne Iran, har vært bosatt av ulike regionale kulturgrupper. I Nord-Iran nær Urmiasjøen er det gravd ut byhauger (tells) som har ligget ved den viktigste øst–vest-handelsveien. Hajji Firuz Tepe og Yanik Tepe representerer en kultur som begynte på 5000-tallet f.Kr. Jordbruk basert på irrigasjon og tamdyrhold har vært den økonomiske basis. Husene var rektangulære og bygd av murstein.

Lenger øst ved Kaspiske hav dukker jordbrukslandsbyer opp omkring 5500. De har fått navnet Jeitunkulturen. Også her har irrigasjonsjordbruk vært basisnæring supplert med noe jakt. Senere ble landsbyene bygd mer forseggjort med gudshus som enkelte ganger har vært dekorert med veggmalerier. Det er funnet befestede landsbyer fra tiden etter 4500, og metallbruk blir da mer vanlig. I Luristan i Vest-Iran er også gravd ut byhauger. Tepe Sialk noe sør for Teheran har vært bosatt fra omkring 5500–5000. Der er det funnet steinredskap og våpen, malt keramikk og enkelte metallgjenstander. De døde er blitt gravlagt under husgulvet. Fra 3000-tallet og fremover har det vært en viktig metallindustri i dette området. Særlig er bronseindustrien fra 1100–700 f.Kr. berømt. Dyreformer og demonmennesker har vært karakteristiske motiver i metallkunsten.

I Sør-Iran gravde en amerikansk ekspedisjon i 1977 ut en landsbyhaug, Tepe Yahya, som har ligget ved en viktig handelsvei mellom Mesopotamia og Indusdalen. Her er det fra 3000-tallet funnet leirtavler med tidlig-elamittiske innskrifter. Skrivekyndigheten fører oss over i historisk tid, men med unntagelse av elamittene kjenner vi lite til Irans historie fra 2000- og 1000-tallet f.Kr. Omkring 2400 f.Kr. viser de arkeologiske funn store samfunnsomveltninger i Øst-Iran; den tidligere malte keramikk avløses av grå eller gråsvart keramikk, og samtidig dukker nye våpentyper opp. Ca. 1500–1000 synes Vest-Iran å komme under innflytelse fra denne kultur. Det er imidlertid uklart om denne utvikling skal settes i forbindelse med iranernes (ariernes) innvandring fra Sentral-Asia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.