Don, oldtidens Tanais, elv i Russland, springer ut øst for Tula (160 km sør for Moskva), renner først mot sør, så mot sørøst, bøyer deretter mot sørvest og munner ut i Asovhavet. Elven er 1870 km lang, og har et nedbørfelt på 422 000 km2. Høyre bredd, når man reiser medstrøms, er høy, opptil 90 m, mens venstre bredd er lav.

Don er seilbar 1355 km, til Liski, og knyttet til Volga via Volga–Don-kanalen, hvor Don er demmet opp til den 200 km lange Tsimljansk-sjøen. Elven er rik på fisk. Fra desember til mars fryser Don.

Viktigste bielver er Donets og Sosna fra høyre medstrøms, og Manytsj, Medveditsa og Khopjor fra vest medstrøms.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

6. august 2013 skrev Tone Melvær

Hei, hvorfor er bredden høy på den ene siden og lav på den andre?

13. august 2013 svarte Georg Kjøll

Hei Tone.Det er et godt (og vanskelig!) spørsmål, men jeg er dessverre ikke noen ekspert på akkurat elvegeologi og kan ikke være til så mye hjelp. Kan anbefale å ta en titt på noen innføringsbøker i geologi og glaseologi, og se om du kanskje kan finne svar der. Anbefalt er: http://www.akademika.no/geologica/taylor-marie-louise/etteridge-catherine/doig-fiona/9788278228364 og http://www.akademika.no/earth/stephen-marshak/9780393935189.Disse bør også være mulig å få tak i på biblioteker.Alt godt fra Georg

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.