Don (elv i Russland)

Don
Don tar en skarp sving i Voronezj fylke. Høyre bredd, når man reiser medstrøms, er høy, opptil 90 meter, mens venstre bredd er lav.
Don
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Rostov-na-Donu
Rostov-na-Donu ligger ved elven Don, derav navnet.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Don er en elv i Russland. Den er 1870 kilometer lang, har et nedbørfelt på 422 000 kvadratkilometer og er Europas femte lengste elv. Don springer ut øst for Tula (160 kilometer sør for Moskva), renner først mot sør, så mot sørøst, bøyer deretter mot sørvest og munner ut i Asovhavet. Høyre bredd, når man reiser medstrøms, er høy, opptil 90 meter, mens venstre bredd er lav.

Faktaboks

Også kjent som

i oldtiden kalt Tanais

Don er seilbar 1355 kilometer, til Liski, og knyttet til Volga via Volga–Don-kanalen, hvor Don er demmet opp til den 200 kilometer lange Tsimljansk-sjøen. Elven er rik på fisk. Fra desember til mars fryser Don.

Viktigste bielver er Donets og Sosna fra høyre medstrøms, og Manytsj, Medveditsa og Khopjor fra vest medstrøms.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tone Melvær

Hei, hvorfor er bredden høy på den ene siden og lav på den andre?

svarte Georg Kjøll

Hei Tone. Det er et godt (og vanskelig!) spørsmål, men jeg er dessverre ikke noen ekspert på akkurat elvegeologi og kan ikke være til så mye hjelp. Kan anbefale å ta en titt på noen innføringsbøker i geologi og glaseologi, og se om du kanskje kan finne svar der. Anbefalt er: http://www.akademika.no/geologica/taylor-marie-louise/etteridge-catherine/doig-fiona/9788278228364 og http://www.akademika.no/earth/stephen-marshak/9780393935189. Disse bør også være mulig å få tak i på biblioteker. Alt godt fra Georg

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg