artsbeskrivelse

Hvitveis, Anemone nemorosa L. Bokstaven L. etter det vitenskapelige navnet viser at arten først ble beskrevet av Carl von Linné. Alle arter skal ha en vitenskapelig artsbeskrivelse og et vitenskapelig navn på latin.

Artikkelstart

Artsbeskrivelse betyr en omtale av artens utseende (morfologi), levevis (økologi) og slektskapsforhold (fylogeni). Arten skal ha et todelt latinsk navn, der slektsnavnet skrives først og artsepitetet etterpå, for eksempel skrives hvitveis Anemone nemorosa. I moderne biologisk systematikk beskriver man en art basert på et utvalgt individ, kalt type.

Typen som definerer arten oppbevares som regel under gunstige forhold i et naturvitenskapelig museum.

Vitenskapelige artsbeskrivelser

Artsbeskrivelser må publiseres i anerkjente kanaler for vitenskapelige utgivelser, og utarbeides av forskere som er spesialister på gruppen som arten tilhører.

Det todelte latinske navnet følges av en forkortelse for den som navnga arten, kalt autornavn. Mange arter har en L. bak det latinske navnet, noe som betyr at Carl von Linné først beskrev arten. For eksempel skrives hvitveis Anemone nemorosa L. fullt ut. Den latinske delen av navnet skrives i kursiv, men ikke autornavnet.

En vitenskapelig artsbeskrivelse i botanikk fyller ofte et par sider i et vitenskapelig tidsskrift. Den inneholder navn på latin, autornavn, en kort beskrivelse av typelokaliteten (funnstedet for typen), og en kort beskrivelse (diagnose) av artens utseende på latin. Deretter følger en fyldig beskrivelse av artens utseende (morfologi), økologi og utbredelse, og forklaring på navnet som er valgt (etymologi).

Artsbeskrivelsen inneholder også en liste over hvilke belegg i ulike vitenskapelige herbarier som er grundig undersøkt og danner grunnlag for forslaget om å navngi en ny art. En forklaring på hvordan man skiller den nye arten fra nært beslektede eller andre liknende arter er også inkludert.

Iblant beskrives samme art av flere forskere uavhengig av hverandre, og i slike tilfeller må et navn med tilhørende artsbeskrivelse få forrang. Den første artsbeskrivelsen skal i slike tilfeller velges.

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg