musikkorps

Artikkelstart

Musikkorps er større musikkgrupper eller orkestre normalt bestående av blåsere og slagverk. Det er vanlig å skille mellom to hovedtyper av musikkorps: brassband, som har ren messingbesetning pluss slagverk, og janitsjarkorps, som foruten messinginstrumenter og slagverk også har treblåsere. Fanfarekorps er en tredje variant som består av messinginstrumenter, saksofoner og slagverk. Fanfarekorpsene har sitt utspring i Nederland, og er en lite brukt ensemblestype i Norge.

Faktaboks

Uttale
musˈikkorps

Opprinnelse

Før janitjarkorps ble etablert som en selvstendig ensembletype, spilte blåserne i klassiske orkestre. Mozart regnes som en pionér innen orkestrering av blåseinstrumenter ved å ta høyde for hvert instruments unike karakter og tonefarge. Mot slutten av 1700-tallet ble pikkolofløyte og kontrafagott standardinstrumenter i orkestrene, og trombone- og hornseksjonene utvidet seg. Spesielt Beethoven, Wagner og Berlioz utnyttet blåsegruppene på en måte som har påvirket utviklingen av det moderne janitsjarorkesteret.

Neste steg i utviklingen kommer fra komposisjoner av blant annet Strauss, Debussy og Stravinskij. Disse komponistene fokuserte på blåserne som en egen gruppe, og kunne skrive både segmenter og hele verk uten strykere. Det første viktige verket for janitsjarorkester regnes for å være First Suite for Band in E-flat av Gustav Holst. Det moderne janitsjarorkesteret var nå etablert.

Parallelt med blåsernes utspring fra de klassiske orkestrene, ble det i Amerika utviklet en tradisjon for militærband, med et marsjerende blåseensemble knyttet mot hæren. Det moderne janitsjarorkesteret kan sees på som en blanding mellom disse ensembletypene, med variert repertoar og besetning.

Musikkorps i Norge

I Norge oppstod de første amatørkorpsene for voksne i 1850/1860-årene. Musikkhandler William Farre stiftet landets første skolemusikkorps for gutter 1901, og et landsforbund (Norges Musikkorps Forbund) ble stiftet i 1918. I 1956 vedtok forbundet på landsmøte at jenter hadde adgang til medlemskap i korpsene. Ifølge Norges Musikkorps Forbunds medlemsstatistikk har vi rundt 60 000 korpsmusikanter i Norge, som i forhold til folketallet tilsvarer flere aktive korpsmusikere enn noe annet land.

I forbindelse med Norges Musikkorps Forbunds 100 hundreårsjubileum feirer ga Kulturdepartementet 2018 status som «Musikkorpsenes år».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg