Dexter Gordon

Faktaboks

Dexter Gordon
Uttale
gˈå:dn
Født
27. februar 1923, Los Angeles, California, USA
Død
25. april 1990, Philadelphia, Pennsylvania
Dexter Gordon skapte en høyst personlig spillestil, og ble en av den nye bebop-retningens fremste utøvere på tenorsaksofon.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Dexter Gordon var en amerikansk jazzmusiker, tenor- og sopransaksofonist, komponist og orkesterleder.

Gordon ble kjent tidlig i 1940-årene som en vital solist i storband ledet av blant andre Lionel Hampton, Louis Armstrong, Fletcher Henderson og Billy Eckstine. I denne perioden skapte han en høyst personlig spillestil, og ble en av den nye bebop-retningens fremste utøvere på tenorsaksofon. Han hadde stor innflytelse på senere tenorstjerner som Sonny Rollins og John Coltrane. Mot slutten av 1940-årene spilte han i smågrupper sammen med blant andre Charlie Parker, Bud Powell og Tadd Dameron.

På grunn av narkotikaproblemer var Gordon svært lite aktiv i 1950-årene, men i 1960 gjorde han et strålende comeback gjennom en rekke plateinnspillinger for plateselskapet Blue Note. I 1962 dro han til Europa og bosatte seg i København, og derfra turnerte han verden over og oppnådde enorm popularitet. Han besøkte Norge mange ganger, og spilte ofte med norske musikere.

Etter 15 år i Europa reiste han tilbake til USA i 1977, og fikk et nytt fantastisk comeback med sin direkte, spontane og svingende musikk og sin sterke personlige utstråling. Han hadde hovedrollen i historiens kanskje beste jazzfilm, Bertrand Taverniers Round Midnight (1986; også album), og ble nominert til en Oscar-pris for beste mannlige hovedrolle. Blant en lang rekke album kan nevnes Doin' Allright (1961), Our Man in Paris (1963), The Panther! (1970) og American Classic (1982).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg