Wayne Shorter

Faktaboks

Wayne Shorter
Uttale
ʃˈå:tə
Født
25. august 1933, Newark, New Jersey, USA
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Wayne Shorter er en saksofonist, komponist og bandleder fra Newark i New Jersey, USA.

Shorter er et særdeles betydningsfullt navn innen jazzsjangeren. Han har i løpet av sin lange karriere hatt innflytelse på mange generasjoner med musikere fra flere stilarter, både som instrumentalist og komponist. Gjennom et musikalsk virke som strekker seg over mer enn seks tiår har hans musikk nådd ut til et stort internasjonalt publikum, blant annet som medlem av ensemblene Art Blakeys Jazz Messengers, the Miles Davis Quintet, Weather Report og som soloartist. Han tilskrives av mange en status som levende musikklegende og flere av hans komposisjoner regnes for å være en del av jazzens standardrepertoar.

Shorter har mottatt en lang rekke priser og utmerkelser i løpet av sin karriere. Disse inkluderer flere Grammy-priser for sine soloalbum, Grammys 2015 Lifetime Achievement Award og æresdoktorat fra både Berklee College of Music og New York University.

Musikalsk uttrykk

Lisens: CC BY 2.0

Til tross for at Wayne Shorter har dedikert store deler av sin karriere til både bebop og moderne akustisk jazz blir han ofte plassert innen jazzfusjonsjangeren. Dette er nok mye på grunn av rollen han fikk som musikalsk pioner på 70- og 80-tallet, der hans bruk av elektriske instrumenter og elementer fra sjangre som rock, funk og diverse etniske musikkstiler kom i møte med jazz.

Wayne Shorter har et særegent og lett gjenkjennelig uttrykk både som komponist, saksofonist og improvisatør. Mye av dette ligger i hans åpne, utforskende og utfordrende tilnærming til musikken. Kompositorisk bryter Shorters musikk ofte med tradisjoner og etablerte normer fra jazzsjangeren, både når det gjelder former, melodier og harmonikk.

Bakgrunn og tidlig karriere

Lisens: CC BY 2.0

I sin oppvekst i Newark i New Jersey ble Shorter tidlig presentert for jazz og han beskriver konsertopplevelser fra tenårene med jazzikonene Lester Young, Charlie Parker og Dizzy Gillespie som avgjørende for sin inspirasjon til å forfølge en karriere innen musikk. Han begynte å spille klarinett når han var 16 år gammel, men skiftet ikke lenge etter til saksofon som sitt hovedinstrument.

Shorter ble etter hvert kjent som et ungt stjerneskudd rundt jazzkretsene i Newark og når han ved begynnelsen av 50-tallet flyttet til New York for å studere jobbet han også som musiker i ulike ensembler for å finansiere studiene. Etter han fullførte sin utdannelse i 1956 ble han under tilnavnet ”the Newark Flash” også i storbyen New York å regne som en toneangivende musiker. I 1959, etter et opphold i militærtjenesten, begynte han sin profesjonelle musikertilværelse som fast medlem av Art Blakeys Jazz Messengers. Det samme året ble også hans debutalbum som soloartist utgitt; Introducing Wayne Shorter (Vee-Jay records).

Soloartist

Utgivelser (1959-1970)

1959

Introducing Wayne Shorter (Vee-Jay)

1960

Second Genesis (Vee-Jay)

1962

Wayning Moments (Vee-Jay)

1964

Night Dreamer (Blue Note)

1964

JuJu (Blue Note)

1965

The All Seeing Eye (Blue Note)

1965

Et Cetera (Blue Note)

1965

Speak no Evil (Blue Note)

1965

The Soothsayer (Blue Note)

1966

Adam´s Apple (Blue Note)

1967

Schizophrenia (Blue Note)

1969

Super Nova (Blue Note)

1970

Moto Grosso Feio (Blue Note)

1970

Odyssey of Iska (Blue Note)

Wayne Shorter har innspilt en lang rekke album som soloartist og disse består i all hovedsak av hans egne originalkomposisjoner. I løpet av 60-tallet ble det utgitt hele 11 soloalbum og blant disse finner vi titler som Night Dreamer (1964), Speak no Evil (1965) og Adam´s Apple (1966). De tidligste utgivelsene viser tydelig til en bakgrunn i tradisjonell akustisk jazz og bebop, men etter hvert kommer også mange andre musikalske innflytelser frem i Shorters musikk.

Et eksempel på dette er utgivelsen Native Dancer fra 1974. Albumet har tydelige elementer fra brasiliansk- og latinamerikansk musikk i møte med jazz og rock, og regnes som et viktig bidrag til 70-tallets fusjonsjazz. På innspillingen har Shorter blant annet med seg den brasilianske sangeren Milton Nascimento, perkusjonisten Airto Moreira og pianisten Herbie Hancock.

Etter Native Dancer var Shorters musikalske virke hovedsakelig sentrert rundt bandet Weather Report og han kom ikke med et nytt soloalbum igjen før i 1985. Musikken på albumet Atlantis (1985) kan sies å ha et større fokus på utskrevne arrangementer og omfattende komposisjoner enn tidligere, og improvisasjonene er holdt til et minimum. Dette kjennetegner også flere av utgivelsene som fulgte hvor lydbildet i tillegg preges av elektriske instrumenter, synthesizere og andre elementer fra sjangre som pop og funk. Innspillinger som Joy Ryder (1988) og High Life (1995) er eksempler på dette.

I 2001 dannet Wayne Shorter sin første akustiske kvartett under eget navn. Gruppen, som i øvrig består av Danilo Perez (piano), Brian Blade (trommer) og John Patitucci (kontrabass), utga sitt første album Footprints Live! i 2002 og har siden mottatt stor internasjonal anerkjennelse fra både kritikere og publikum. Musikerne i kvartetten behandler Shorters komplekse komposisjoner med en interaktiv- og svært spontan improvisatorisk tilnærming. Kvartetten kan på sett og vis sies å oppsummere mye av Shorters musikalske karriere i sitt uttrykk.

Miles Davis Quintet

Utgivelser (1970-1990)

1974

Native Dancer with Milton Nascimento (Columbia)

1985

Atlantis (Columbia)

1986

Phantom Navigator (Sony)

1988

Joy Ryder (Columbia)

1988

Carlos Santana and Wayne Shorter live at the Montreux jazzfestival 1988 (Image Entertainment)

I 1964 ble Waynes Shorter, sammen med Herbie Hancock (piano), Ron Carter (kontrabass) og Tony Williams (trommer), medlem av jazztrompetikonet Miles Davis kvintett. Kvintetten regnes for å være en av jazzhistoriens mest banebrytende og innflytelsesrike ensembler, mye på grunn av måten de utfordret jazzens veletablerte former på. Det høyst interaktive samspillet, den kompromissløse og spontane tilnærmingen til improvisasjonen samt Shorters særegne originalkomposisjoner som ”Fall”, ”Nefertiti” og ”Footprints”, er blant elementene som markerte ensemblets retning vekk fra den tradisjonelle jazzens idiomer og banet vei for en ny generasjon med jazzmusikere.

Shorter var medlem av ensemblet frem til det ble oppløst i 1968, men han medvirket også i en rekke andre prosjekter ledet av Miles Davis. Blant disse finner vi for eksempel det grensesprengende albumet Bitches Brew (1969).

Weather Report

Lisens: CC BY 2.0

Wayne Shorter var også i høy grad med på å prege musikkens utvikling på 70-tallet, da særlig som grunnleggende medlem av jazzfusjonsbandet Weather Report. Sammen med keyboardisten Joe Zawinul utgjorde han stammen i gruppen fra den ble dannet i 1970 og til den ble oppløst i 1986. I øvrig hadde bandet en rekke utskiftninger av medlemmer. Blant de mest sentrale finner vi navn som Miroslav Vitous, Jaco Pastorius, Don Alias, Peter Erskine, Alex Acuña og Omar Hakim. Bandet fikk etter hvert nærmest «rockestjerne-status» og nådde ut til et publikum som var langt større enn hva jazzmusikere tidligere hadde sett.

Deres musikalske uttrykk kjennetegnes blant annet ved Zawinuls karakteristiske bruk av elektroniske tangentinstrumenter, samt bandets tydelige innflytelser fra sjangre som rock, funk og verdensmusikk blandet med en form for jazzestetikk. Shorter var med på seksten albumutgivelser med bandet.

Øvrige samarbeid

Utgivelser (1990 - 2016)

1995

High Life (Verve)

1997

1 + 1 with Herbie Hancock (Verve)

2002

Footprints Live! (Verve)

2003

Alegria (Verve)

2005

Beyond the Sound Barrier

2013

Without a Net (Blue Note)

Wayne Shorter har også inngått i mange samarbeid som medvirkende musiker. Blant disse finnes en lang rekke innspillinger med jazzikoner som Art Blakey, Miles Davis, Lee Morgan, Herbie Hancock, McCoy Tyner og Freddie Hubbart. I tillegg har han også gjort flere samarbeid med fremtredende pop- og rockartister som Joni Mitchell, Carlos Santana, Steely Dan og the Rolling Stones. Shorter har medvirket på hele ti albumutgivelser med sangeren Joni Mitchell.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Mercer, Michelle (2004): Footprints – The Life and Work of Wayne Shorter, Jeremy P. Tarcher/Penguin

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg