Resonator, ethvert system som kan komme i resonans. Resonatoren kan være mekanisk eller elektromagnetisk. Mekaniske resonatorer er fjærer, strenger, membraner og andre legemer som settes i medsvingninger. Slike resonatorer kan brukes for å generere svingninger eller toner med bestemte frekvenser.

Akustisk hulromsresonator er et lukket rom med en eller flere åpninger, f.eks. blåseinstrumenter. Når man blåser i et blåseinstrument, kommer det i resonans med sin egenfrekvens og toner med denne frekvensen. Hulrom i vegger eller tak kan virke som resonator og brukes for å absorbere bestemte uønskede frekvenser. På den måten kan man dempe støy og kontrollere etterklangstiden.

Elektromagnetisk hulromsresonator er et rom som er avgrenset av vegger med god konduktans. Hvis hulrommet blir eksitert med elektriske svingninger, vil det ved visse frekvenser dannes stående bølger pga. resonans, og ved disse frekvensene kan svingningene i kretsen holdes ved like med små energitap. Resonansfrekvensene er bestemt av hulrommets form og dimensjoner og kan beregnes matematisk. Hulromsresonatorer brukes til frekvenskontroll og frekvensmåling. Med en åpning koblet til en bølgeleder avpasset til resonatorens egenfrekvens kan man få ut bølger med meget veldefinert frekvens. Fylles hulrommet med et dielektrisk materiale, forandrer frekvensen seg, og man kan på den måten bestemme et stoffs dielektriske egenskaper. Hulromsresonatorer er meget brukt i mikrobølgeteknikken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.