Knut Riisnæs

Faktaboks

Knut Riisnæs
Født
13. november 1945, Oslo

Diskografi (utvalg)

1982

Flukt (som Knut Riisnæs Quartet)

1992

Knut Riisnæs - Jon Christensen Featuring John Scofield - Palle Danielsson

2001

Touching

2016

2nd Thoughts

2019

The Kernel

Artikkelstart

Knut Riisnæs er en norsk jazzmusiker, saksofonist, fløytist, komponist og arrangør. I løpet av sin karriere har han etablert som en av Norges fremste moderne jazzsolister, i en kraftfull stil. Han har deltatt på over 150 innspillinger, men sammenliknet med mange andre musikere fra samme generasjon har han relativt få utgivelser under eget navn. Knut Riisnæs er sønn av Eline Nygaard og bror av Odd Riisnæs.

Karriere

Riisnæs samarbeidet fra midten av 1960-årene med blant andre Karin Krog, Frode Thingnæs og Terje Rypdal, og deltok blant annet på sistnevntes albumdebut, Bleak House (1968). Fra 1969 frem til 1990 var han medlem av Radiostorbandet, og han spilte i Arild Andersens kvartett i årene 1974 og 1975, med Ditlef Eckhoff kvintett i 1977 til 1983, og han har i mange sammenhenger spilt med Per Husby, herunder med Husbys Septett på utgivelsen Pacemaker (1977) og i Dedication Orchestra i perioden 1984 til 1990.

Riisnæs gjorde innspillinger med den amerikanske tenorsaksofonisten Red Holloway i 1989 og 1992, og spilte i 1990-årene med blant andre Jens Wendelboes storband og Jan Gunnar Hoff. Sammen med Jon Christensen ledet han kvartett med John Scofield og Palle Danielsson som gav ut et album i 1992. Riisnæs har deltatt i en rekke sammensatte internasjonale grupper, og var festivalkomponist ved Dølajazz i 1985. Ellers har han arbeidet som teatermusiker og vært aktiv innen ulike former for populærmusikk, blant annet med bidrag på utgivelser med Jan Eggum, Alex, Bjørn Eidsvåg og Fra Lippo Lippi.

Priser og utmerkelser

  • Norsk Jazzforums Buddy-prisen i 1981.
  • Spellemannprisen i 1982 for plata Flukt.
  • Spellemannsprisen i 1992 for plata Knut Riisnæs – Jon Christensen Featuring John Scofield – Palle Danielsson
  • Gammlengprisen i 1992.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg