Timor, øy i Indonesia, den østligste og største av øyene i regionen Nusa Tenggara (Små Sundaøyer), delt i en vestlig del, Vest-Timor, og en østlig del, Øst-Timor som fra 1999 er anerkjent som selvstendig stat. Kupang er viktigste by i vest, og Dili i øst.

Øya har langstrakte fjellkjeder med topper opptil 2960 moh.; i sør et bredt lavlandsbelte med laguner og mangrovevegetasjon. Klimaet er tropisk, nedbøren (ca. 1500 mm) varierer med monsunretningen.

Mais, ris og søtpoteter er viktig til selvforsyning; kopra og kaffe eksporteres. Produksjon av bomullstøy, kurvfletting.

Allerede i middelalderen ble det drevet eksport av sandeltre fra Timor. Dette produktet var med og tiltrakk seg europeiske kolonisatorer. Portugisere slo seg ned på Timor 1520, og øya kom 1586 under portugisisk administrasjon. Etter at nederlenderne 1613 hadde satt seg fast på vestsiden, ble portugiserne stadig trengt østover, og siden var Timor delt i to: Nederland hadde den vestlige delen, Portugal den østlige. Det var imidlertid ikke før på 1800-tallet øya kom under direkte kolonistyre. Grensen mellom den portugisiske del av øya og den nederlandske ble endelig fastlagt i en traktat 1859, som ble revidert 1914. Timor var okkupert av Japan 1942–45. Vest-Timor ble en del av Indonesia 1949. Øst-Timor var portugisisk til etter omveltningen i Portugal 1974. Om den videre utvikling, se Øst-Timor.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.