Timor

Timor. Kartet viser hvordan øya er delt. Lysegrønt markerer den indonesiske delen, mørkegrønt den selvstendige staten Øst-Timor.

Av /Store norske leksikon ※.

Timor er en av Sundaøyene, nord for Australia, vest for øya Ny-Guinea og øst for øya Flores.

Faktaboks

uttale:
tˈimor

Den østlige delen av Timor og enklaven Oecússe Ambeno i den vestlige delen av øya tilhører Øst-Timor, mens den vestlige delen av øya, unntatt enklaven Oecússe Ambeno er en del av Indonesia. Kupang er viktigste by i vest. Dili er hovedstad i Øst-Timor.

Timors areal er på 30 777 km2. Øya har langstrakte fjellkjeder med topper opptil 2960 meter over havet; i sør et bredt lavlandsbelte med laguner og mangrovevegetasjon. Klimaet er tropisk, nedbøren (cirka 1500 mm) varierer med monsunretningen.

Historie

Allerede i middelalderen ble det drevet eksport av sandeltre fra Timor. Dette produktet var med og tiltrakk seg europeiske kolonisatorer. Portugisere slo seg ned på Timor i 1520, og øya kom i 1586 under portugisisk administrasjon. Etter at nederlenderne i 1613 hadde satt seg fast på vestsiden, ble portugiserne stadig trengt østover, og siden var Timor delt i to: Nederland hadde den vestlige delen, Portugal den østlige delen. Det var imidlertid ikke før på 1800-tallet øya kom under direkte kolonistyre. Grensen mellom den portugisiske del av øya og den nederlandske ble endelig fastlagt i en traktat i 1859, som ble revidert 1914. Timor var okkupert av Japan i 1942–1945. Vest-Timor ble en del av Indonesia i 1949. Den østlige delen av øya var portugisisk til etter omveltningen i Portugal i 1974. Om den videre utviklingen se Øst-Timor og Øst-Timors historie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg