Faktaboks

Også kjent som

Andaman Islands

Uttale
andamˈanene
Timber
Tradisjonelle hytter på stolper og tømmerindustri.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Andamanene er en indisk øygruppe i Bengalbukta, nordlige del av territoriet Andaman and Nicobar Islands, består av fire større og cirka 200 små øyer på til sammen 6408 kvadratkilometer. Hovedstaden er Port Blair.

Natur

Andamanene ligger sammen med Nikobarene på en undersjøisk rygg. Tett tropeskog dekker mesteparten av øyene, som har monsunklima og yppig plantevekst samt rikt fugleliv.

Befolkning

Den fåtallige, opprinnelige befolkningen, andamanerne, er etterkommere av negritostammer, som en gang har vært utbredt over store deler av det sørøstlige Asia. Innbyggerne for øvrig er tilflyttere fra fastlandet, særlig flyktninger fra det tidligere Øst-Pakistan (Bangladesh). Denne innflyttingen har i stor grad fortrengt den opprinnelige befolkningen.

Næringsliv

Jordbruk med dyrking av tropiske frukter og kokosnøtter. Det er noe småindustri ved Port Blair, og utskipning av trelast til fastlandet.

Historikk

Øyene nevnes av arabiske geografer på 800-tallet, og av Marco Polo på 1200-tallet. I årene 1858–1942 ble øyene benyttet som britisk straffekoloni. De ble besatt av japanerne i perioden 1942–1945, under andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg