Flores, øy i Indonesia, i regionen Nusa Tenggara, den nest største av Små Sundaøyer, øst for Java, sør for Sulawesi; 14 250 km2.

Flores regnes som en av Indonesias vakreste øyer. Øya er avlang (350 km øst–vest, men kun ca. 70 km nord–sør), og er bygd opp av en vulkankjede med flere topper over 2100 moh. (den høyeste 2382 moh.). 14 av vulkanene regnes som aktive; kun Java og Sumatra har flere aktive vulkaner i Indonesia. Ellers dype V-formede daler, tropisk regnskog og åpne savannelandskaper.

Naturforholdene har gitt en uensartet befolkning. I vest er det overvekt av malayer, i øst og i innlandet overvekt av papuanere/melanesiere. De viktigste etniske gruppene er manggarai, ngadha, nagé-kéo, lio, sikka, ata tana ai og lamaholot. Ca. 85 % av befolkningen er kristne (katolikker) med animistiske innslag, 11 % er muslimer (i hovedsak bosatt i kystbyene) og de øvrige er rene animister.

Jordbruk er viktigste næringsvei med dyrking av ris i lavlandet, mais og kaffe i høyden, og kokosnøtter langs kysten. Kokosnøtter og kaffe dyrkes for salg; resten, sammen med noe bananer og maniok, til eget forbruk. Dyrkingsmetodene er primitive og skaper erosjonsproblemer, og avlingene er knapt nok til å dekke primærbehov. Grunnet naturforholdene er veinettet begrenset utbygd.

Flores er navngitt av portugisere som fra 1500-tallet brukte øya som et bindeledd i sine handelsruter til Timor og Molukkene. Formelt avstått til Nederland 1859, som ikke innførte sivil administrasjon før 1936. Et jordskjelv 1992 skapte en flodbølge som trolig drepte så mange som 3000 mennesker.

I 2004 grov et paleontolog-team frem bl.a. et nesten helt skjelett av en tidligere ukjent menneskeart, Homo floresiensis, fra en kalkgrotte på Flores. Se mennesket (Opprinnelse og utvikling).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.