Faktaboks

Flores
Uttale
flˈores
Liang Bua, Flores, Indonesia
Hulen Liang Bua på øya Flores, Indonesia. Her fant man rester etter "Hobbiten" Homo floresiensis i 2003.

Flores er en øy i Indonesia, i regionen Nusa Tenggara, den nest største av De små Sundaøyene, øst for Java og sør for Sulawesi. Øya har et areal på 13 540 kvadratkilometer og 1 878 303 innbyggere (2020). De to største byene er Maumere på nordkysten med 87 720 innbyggere og Ende på sørkysten med 87 269 innbyggere (2020).

Natur

Flores regnes som en av Indonesias vakreste øyer. Øya er avlang (350 kilometer øst–vest, men kun cirka 70 kilometer nord–sør), og er bygd opp av en vulkankjede med flere topper over 2100 meter over havet. Den høyeste toppen er 2370 meter over havet. Fjorten av vulkanene regnes som aktive. Det er bare Java og Sumatra som har flere aktive vulkaner i Indonesia. Øya har dype V-formede daler, tropisk regnskog og åpne savannelandskaper.

Befolkning

Naturforholdene har gitt en uensartet befolkning. I vest er det overvekt av malayer, i øst og i innlandet overvekt av papuanere/melanesiere. De viktigste etniske gruppene er manggarai, ngadha, nagé-kéo, lio, sikka, ata tana ai og lamaholot. Cirka 85 prosent av befolkningen er kristne (katolikker) med animistiske innslag, elleve prosent er muslimer, som i hovedsak er bosatt i kystbyene og de øvrige er rene animister.

Næringsliv

Jordbruk er viktigste næringsvei med dyrking av ris i lavlandet, mais og kaffe i høyden, og kokosnøtter langs kysten. Kokosnøtter og kaffe dyrkes for salg; resten, sammen med noe bananer og maniok, er til eget forbruk. Dyrkingsmetodene er primitive og skaper erosjonsproblemer, og avlingene er knapt nok til å dekke primærbehov. Grunnet naturforholdene er veinettet begrenset utbygd.

Historie

Flores er navngitt av portugisere som fra 1500-tallet brukte øya som et bindeledd i sine handelsruter til Timor og Molukkene. I 1859 ble øya formelt avstått til Nederland, som ikke innførte sivil administrasjon før 1936. Et jordskjelv i 1992 skapte en flodbølge, som trolig drepte så mange som 3000 mennesker.

I 2004 grov et paleontolog-team frem blant annet et nesten helt skjelett av en tidligere ukjent menneskeart, Homo floresiensis, fra en kalkgrotte på Flores. Se mennesket – opprinnelse og utvikling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg