Flores - øy i Indonesia

Flores, øy i Indonesia, i regionen Nusa Tenggara, den nest største av Små Sundaøyer, øst for Java, sør for Sulawesi; 14 250 km2.

Faktaboks

Uttale
flˈores

Natur

Flores regnes som en av Indonesias vakreste øyer. Øya er avlang (350 km øst–vest, men kun ca. 70 km nord–sør), og er bygd opp av en vulkankjede med flere topper over 2100 moh. (den høyeste 2382 moh.). 14 av vulkanene regnes som aktive; kun Java og Sumatra har flere aktive vulkaner i Indonesia. Ellers dype V-formede daler, tropisk regnskog og åpne savannelandskaper.

Befolkning

Naturforholdene har gitt en uensartet befolkning. I vest er det overvekt av malayer, i øst og i innlandet overvekt av papuanere/melanesiere. De viktigste etniske gruppene er manggarai, ngadha, nagé-kéo, lio, sikka, ata tana ai og lamaholot. Ca. 85 % av befolkningen er kristne (katolikker) med animistiske innslag, 11 % er muslimer (i hovedsak bosatt i kystbyene) og de øvrige er rene animister.

Næringsliv

Jordbruk er viktigste næringsvei med dyrking av ris i lavlandet, mais og kaffe i høyden, og kokosnøtter langs kysten. Kokosnøtter og kaffe dyrkes for salg; resten, sammen med noe bananer og maniok, til eget forbruk. Dyrkingsmetodene er primitive og skaper erosjonsproblemer, og avlingene er knapt nok til å dekke primærbehov. Grunnet naturforholdene er veinettet begrenset utbygd.

Historie

Flores er navngitt av portugisere som fra 1500-tallet brukte øya som et bindeledd i sine handelsruter til Timor og Molukkene. Formelt avstått til Nederland 1859, som ikke innførte sivil administrasjon før 1936. Et jordskjelv 1992 skapte en flodbølge som trolig drepte så mange som 3000 mennesker.

I 2004 grov et paleontolog-team frem bl.a. et nesten helt skjelett av en tidligere ukjent menneskeart, Homo floresiensis, fra en kalkgrotte på Flores. Se mennesket (Opprinnelse og utvikling).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg