Baaka
Ba'aka eller aka-kvinne med barn fra Den sentralafrikanske republikk.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Aka er en gruppe nomadiske jegere og sankere fra de vestlige delene av Den sentralafrikanske republikk og Republikken Kongo. De har en enorm kunnskap om de økologiske nisjene de bebor, og har en variert diett basert på mer enn hundre ulike arter av planter, dyr, insekter, nøtter og røtter.

Faktaboks

Uttale
ˈaka
Også kjent som

baka, bayaka; pygmé (utdatert)

Sammen med en rekke andre folkegrupper i området, ble aka klassifisert som pygmeer, men denne betegnelsen regnes i dag som fornærmende og er derfor utdatert.

Aka-folkene har i stor grad opprettholdt sin nomadiske livsstil, men denne har ikke hindret dem i å drive handel med landsbysamfunn i og rundt jungelen. Det er også en del som tar sesongarbeid i tømmerindustrien og på kaffeplantasjer.

Fra 1700-tallet økte kontakten deres med omverdenen. De absorberte flere folkegrupper som flyktet fra slavehandlere, og ble senere involvert i mange former for handel. De var ofte brukt som elefantjegere for elfenbensforhandlere. På 1900-tallet ble aka forsøkt internert i landsbyer av den franske koloniadministrasjonen, men de fleste klarte å rømme tilbake til jungelen.

Akaenes flerstemte sangtradisjon ble listeført på UNESCOs verdensarvsliste over mesterverker i muntlig og immateriell kulturarv i 2003 og ble offisielt innskrevet i 2008.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg