Polyamid, generisk betegnelse for syntetiske tekstilfibrer, dvs. fibrer fremstilt av olje. Omtales ofte som nylon etter det første merkenavnet for denne fiberen. Felles for polyamidfibrer er at de har god elastisitet, høy styrke, opptar lite vann, angripes ikke av bakterier og sopp og råtner derfor ikke, men er ikke særlig motstandsdyktige mot sollys. Polyamidfibrer har god motstandsdyktighet overfor alkalier i vanlige konsentrasjoner, men er ikke sterke overfor syrer. De skades av enkelte oksidasjonsmidler. Tåler vask opptil 60 °C. Hvit nylon gulner ved vask og bruk. Det er vanskelig å bleke den. Optiske hvitemidler for polyamid har relativt liten effekt.

Polyamidfibrer er termoplastiske og tekstiler av slike fibrer blir varmefiksert slik at de beholder sin form i bruk og vask. Blir materialet utsatt for åpen ild, smelter det, trekker seg bort fra flammen og slukner. Den elektrostatiske oppladning av fibrene kan reduseres ved hjelp av kjemikalier, men det finnes også modifiserte polyamidfibrer som ikke har samme tendens til å lades opp. Disse brukes f.eks. til fremstilling av gulvtepper.

De aromatiske polyamidfibrene er spesielt motstandsdyktige mot varme. De brukes derfor bl.a. i beskyttelsesklær i industrien og for militærpersonell. Polyamidfibrer anvendes både til klær og boligtekstiler, men har også mange tekniske anvendelser som f.eks. kord i bildekk, presenninger, duk til oppblåsbare haller, transportbånd, fiskeredskap, børster, filtre m.m. Se også syntetiske fibrer og polyamider.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.