polyamid

Polyamid blir ofte brukt til tynne strømper. Reklame for nylonstrømper fra 1964.
nylonstrømper av . CC BY NC 2.0

Polyamid er en generisk betegnelse for syntetiske tekstilfibre, det vil si fibre fremstilt av olje. Polyamid omtales ofte som nylon etter det første merkenavnet for denne fiberen.

Faktaboks

Uttale
polyamˈid
Også kjent som
PA

Bruk

Polyamidfibrer anvendes både til klær og boligtekstiler, men har også mange tekniske anvendelser som for eksempel kord i bildekk, presenninger, duk til oppblåsbare haller, transportbånd, fiskeredskap, børster, filtre, med mer.

De aromatiske polyamidfibrene er spesielt motstandsdyktige mot varme. De brukes derfor blant anent i beskyttelsesklær i industrien og for militærpersonell.

Egenskaper

Felles for polyamidfibre er at de har god elastisitet, høy styrke, opptar lite vann. De angripes ikke av bakterier og sopp og råtner derfor ikke, men er ikke særlig motstandsdyktige mot sollys. Polyamidfibrer har god motstandsdyktighet overfor alkalier i vanlige konsentrasjoner, men er ikke sterke overfor syrer. De skades av enkelte oksidasjonsmidler. Polyamider tåler vask opptil 60 °C. Hvit nylon gulner ved vask og bruk. Det er vanskelig å bleke den. Optiske hvitemidler for polyamid har relativt liten effekt.

Polyamidfibrer er termoplastiske og tekstiler av slike fibrer blir varmefiksert slik at de beholder sin form i bruk og vask. Blir materialet utsatt for åpen ild, smelter det, trekker seg bort fra flammen og slukner. Den elektrostatiske oppladning av fibrene kan reduseres ved hjelp av kjemikalier, men det finnes også modifiserte polyamidfibrer som ikke har samme tendens til å lades opp. Disse brukes for eksempel til fremstilling av gulvtepper.

Miljøproblemer

Bruken av syntetiske fiber har vokst raskt siden 1980-årene og polyester er i dag det mest brukte tekstile materiale. Alle tekstiler mister fiber i bruk og vask. Fordi syntetiske fiber er plast, bidrar bruk og vask av syntetiske fiber til spredning av mikroplast i naturen. Vask av klær er en av de større bidragsytere til mikroplast i havet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg