akryl

Mange klær er laget helt eller delvis av akryl.
Motebilde av . Falt i det fri (Public domain)

Akryl og akrylfibre er syntetiske fibre. De er middels sterke, har et mykt grep og en lav densitet (spesifikk vekt). De kan brukes til å fremstille lette, voluminøse stoffer som gjør dem spesielt godt egnet til ytterplagg med god varmeisolasjonsevne. Akrylfibre er ofte brukt både til innredning og klær.

Egenskaper

Akrylfibrer tåler sollys bedre enn andre tekstilfibrer og er motstandsdyktige mot kjemikalier, men er meget varmefølsomme. De må derfor ikke vaskes ved for høy temperatur (40 °C eller lavere). Vask og tørk ved for høy temperatur fører til at de blir deformert og mister sin elastisitet.

Akrylfibrene er de mest brennbare av de syntetiske fibrene. De er ikke spesielt lett antennelige, men brenner med høy varmeutvikling, smelter, drypper og spruter.

Miljøproblemer

Bruken av syntetiske fiber har vokst raskt siden 1980-årene og polyester er i dag det mest brukte tekstile materiale. Alle tekstiler mister fiber i bruk og vask. Fordi syntetiske fiber er plast, bidrar bruk og vask av syntetiske fiber til spredning av mikroplast i naturen. Vask av klær er en av de større bidragsytere til mikroplast i havet.

Fremstilling

Akrylfibrer er fremstilt ved polymerisasjon av akrylnitril. Ved fremstillingen tilsettes det opp til 15 prosent andre kjemikalier for å forbedre fibrenes egenskaper, spesielt fargeopptaksevnen. Med en tilsetning av mellom 15 og 65 prosent andre kjemikalier betegnes fibrene ikke lenger akrylfibrer, men modakrylfibrer.

Akrylfibrer tørr- eller våtspinnes.

Historie

Akrylfibrene ble lansert i 1950, omtrent samtidig i Tyskland og USA. I de senere år har spesielle kvaliteter vært brukt som råstoff for fremstilling av karbonfibrer.

Les mer i store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg