Akryl, akrylfibrer er syntetiske fibrer. De er middels sterke, har et mykt grep og en lav densitet (spesifikk vekt). De kan brukes til å fremstille lette, voluminøse stoffer som gjør dem spesielt godt egnet til ytterplagg med god varmeisolasjonsevne.

Akrylfibrer tåler sollys bedre enn andre tekstilfibrer og er motstandsdyktige mot kjemikalier, men er meget varmefølsomme. De må derfor ikke vaskes ved for høy temperatur (40 °C eller lavere). Vask og tørk ved for høy temperatur fører til at de blir deformert og mister sin elastisitet.

Akrylfibrene er de mest brennbare av de syntetiske fibrene. De er ikke spesielt lett antennelige, men brenner med høy varmeutvikling, smelter, drypper og spruter. Til tross for dette er de meget alminnelig brukt både til innredning og bekledning.

Akrylfibrene ble lansert i 1950, omtrent samtidig i Tyskland og USA. I de senere år har spesielle kvaliteter vært brukt som råstoff for fremstilling av karbonfibrer.

Akrylfibrer er fremstilt ved polymerisasjon av akrylnitril. Ved fremstillingen tilsettes det opp til 15 prosent andre kjemikalier for å forbedre fibrenes egenskaper, spesielt fargeopptaksevnen. Med en tilsetning av mellom 15 og 65 prosent andre kjemikalier betegnes fibrene ikke lenger akrylfibrer, men modakrylfibrer.

Akrylfibrer tørr- eller våtspinnes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.