nylonstrømper
Nylon blir ofte brukt til tynne strømper. Reklame fra 1964.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Nylon er et varemerke for polyamid. Polyamid er en type syntetiske, kunstige tekstilfibre.

Faktaboks

Uttale
nyl'ån engelsk uttale nˈailən

Nylon ble registrert som varemerke av E. I. du Pont de Nemours & Co. Inc. i USA. I en del land brukes nylon som generisk betegnelse for alle typer polyamider med uforgrenet molekylstruktur og polyamidfibre av disse. Det er et av de få merkevarenavn som er tillatt brukt i forskrift om fibermerking.

Amerikaneren Wallace H. Carothers (1896–1937) søkte om det første patentet på fremstilling av nylon i 1931. Det var de første syntetiske fibrene som ble fremstilt industrielt, fra 1939. Nylon blir også brukt av du Pont som varemerke på dette polymermaterialet når det brukes til støpning av plastgjenstander.

Gjennombruddet for nylon kom særlig som filamentfiber i form av nylonstrømper, nylonskjorter og i blandinger som bevernylon. Begrepet nylonstrømper brukes i dag også om strømper i andre materialer enn polyamid, som polypropylen, og inngår dermed i språket som en generisk benevning. Som navn på fiberen er imidlertid nylon på vei tilbake og den generiske formen polypropylen brukes stadig mer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ingun Grimstad Klepp og Tone Skårdal Tobiasson (2020). Lettkledd. Velkledd med lite miljøbelastning. Oslo: Solum Bokvennen
  • Klepp og Tobiasson (2019). Lettstelt. Rene klær med lite arbeid og miljøbelastning. Oslo: Solum Bokvennen.
  • Søm: materialkunnskap (1995): Oslo: Yrkeslitteratur as.
  • Morton W E and Hearle J W (2008). Physical Properties of textile fibres. Manchester : The Textile Insitute

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg