Faktaboks

DuPont

Dupont De Nemours, Inc. Tidligere DuPont Company og DowDuPont.

Uttale
dupˈån –
Logo
Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

DuPont De Nemours, Inc. er et amerikansk kjemisk industrikonsern. Det ble grunnlagt i 1802, og er et av verdens største konsern innenfor kjemisk industri.

Konsernet har virksomhet innen overflatebehandling (blant annet maling, industrilakk og billakk), landbruk og ernæring (blant annet plantevernmidler, bioteknologi, genmodifiserte såvarer og tilsetningsstoffer), elektronikk og kommunikasjonsteknologi (blant annet materialer til LCD-skjermer, halvledere og kabler), polymerer (materialer til blant annet biler, elektronikk, emballasje, bygging og husholdning), samt innen sikkerhet og beskyttelse (blant annet verneklær).

I 2020 hadde DuPont en omsetning på rundt 20 milliarder dollar, med virksomhet i over 90 land og rundt 34 000 ansatte. Hovedkontoret ligger i Wilmington i Delaware, USA.

I 2017 fusjonerte DuPont med Dow Chemical under navnet DowDuPont, men fusjonen varte kun i overkant av ett år, før selskapet igjen delte seg i tre deler. DuPont Company fikk deretter navnet DuPont De Nemours og var igjen et selvstendig selskap.

Historikk

DuPont ble stiftet som en kruttfabrikk i 1802 av kjemikeren Éleuthère Irénée du Pont de Nemours (1771–1834, sønn av P. S. Dupont de Nemours), som kom til USA i 1799. Selskapet konsentrerte seg om eksplosiver og sprengstoff frem til første verdenskrig, da virksomheten ble spredt over et videre kjemisk område. I perioden 1917–1962 hadde DuPont eierandeler i bilprodusenten General Motors, på det meste over 1/3 av aksjene i 1920-årene.

DuPont ble involvert i plantevern for landbruk i 1920-årene, i elektronisk industri (silisium til halvledere) i 1950-årene og i farmasøytisk virksomhet i 1960-årene. I årene 1981–1999 eide konsernet også oljeselskapet Conoco. I 2001 solgte DuPont sin farmasøytiske virksomhet til Bristol-Myers Squibb og i 2004 sin virksomhet innen tekstilfibrer til Koch Industries.

DuPont har fra 1930-årene introdusert en rekke nye produkter, blant annet den syntetiske gummien neopren, kunstfibrene nylon, Orlon, Dacron, Kevlar og (den elastiske) Lycra, samt fluorplasten Teflon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg