Termoplastiske elastomerer er en fellesbetegnelse på en type elastomerer som er plastiske og formbare når de varmes opp. Termoplastiske elastomere kan altså varmes opp og formes på nytt. Termoplastiske elastomerer må ikke forveksles med herdede elastomerer (som vulkanisert gummi ), som får sin endelige form ved fremstillingen.

Faktaboks

Uttale
termoplˈastiske elastomˈerer

Kjemisk sammensetning

Termoplastiske elastomerer kan være blokk-kopolymerer med molekyler som består av kjedestykker som danner harde, eventuelt krystallinske områder ved vanlig temperatur, og av lengre, gummielastiske kjedestykker mellom disse. Andre typer er blandinger av en vulkanisert eller uvulkanisert gummi (naturgummi, etylen-propylengummi) og en krystalliserende polymer som polypropylen eller polyetylen).

Fremstilling, anvendelse

Materialene kan blandes, formes eller støpes i samme type maskineri som blir brukt ved plastbearbeiding (ekstrudering, sprøytestøping, og så videre) og trenger ikke ordinær kjemisk vulkanisering for å oppnå bruksegenskaper. Vanlige anvendelser er til sprøytestøping av såler direkte på fottøy, til tekniske produkter som støtfangergummi og andre bildeler, kabelisolasjon og til elastisk smeltelim.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg