Boëthius

Faktaboks

Boëthius

Anicius Manlius Severinus Boëthius

Født
480
Død
524
omtrentlig fødselsår

Anicius Manlius Severinus Boëthius i fengselet, trøstet av filosofien. Aldesbacher Musica, første halvdel av 1200-tallet.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Boëthius var en romersk filosof og statsmann. Han var også østgoterkongen Theoderiks betrodde mann inntil han ble anklaget for forræderi, fengslet og til sist henrettet. I fengslet skrev han De consolatione philosophiae (norsk utgave Filosofiens trøst, 1981), en «livsfilosofi» på fornuftens grunn som røper både nyplatonsk og aristotelisk tankegang, og en sterk tro på et guddommelig forsyn.

Boëthius var kristen og er blitt kalt «den siste romer og første skolastiker». Han oversatte til latin og kommenterte viktige skrifter av Aristoteles og Porfyrios, i tillegg til at han selv skrev verker om musikk, geometri, aritmetikk og teologi.

Hans store filosofihistoriske betydning ligger først og fremst i at han formidlet den ellers nesten glemte greske filosofi, særlig Aristoteles og hans logikk, til senere tider. Boëthius kan betegnes som en av de viktigste kilder og inspiratorer for den kristne middelalderfilosofi.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Chadwick, Henry: Boethius : the consolations of music, logic, theology, and philosophy, 1981
  • Marenbon, John: Boethius, 2003
  • Marenbon, John, red.: The Cambridge Companion to Boethius, 2009
  • Vestens tenkere, b. 1, 1993

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg