Faktaboks

Pytagoras

Pythagoras

Uttale
pytˈagoras
Født
570 fvt.
Død
500 fvt.
Levetid - kommentar
omtrentlige fødsels-og dødsår
Pytagoras
Den pytagoreiske skolen, som angivelig ble grunnlagt av Pytagoras fra Samos (ca. 530 fvt.), bidrog vesentlig til den systematiske utviklingen av gresk matematikk.
Av .

Pytagoras var en gresk matematiker, filosof og astronom. Han grunnla en skole i Kroton (nå Crotone) i Sør-Italia. Den var en tid svært populær og ble styrt av en innviet krets som ble kalt pytagoreerne.

Som matematiker er navnet hans særlig knyttet til Pytagoras' setning, selv om denne var kjent i andre kulturer før. Dette er et svært viktig og grunnleggende teorem innenfor matematikken.

Bakgrunn

Pytagoras ble født på øya Samos og var antagelig en elev av Thales fra Milet. Det mystiske elementet i hans filosofiske lære skyldes muligens påvirkning fra reiser til Egypt og Babylonia.

Filosofi

Det er vanskelig å gi en nøyaktig vurdering av Pytagoras' innsats, både fordi det meste av hans lære bare er kjent gjennom ufullstendige overleveringer, og fordi pytagoreerne for en stor del hemmeligholdt sine oppdagelser.

Filosofien hans ble grunnlagt på mystikk og tallspekulasjoner. Alle begreper var tilordnet tall, i betydning naturlige tall, og enheten (tallet 1) symboliserte det guddommelige og opprinnelsen til alle ting.

Pytagoreerne oppdaget de harmoniske forholdene i tonelæren, som sto i sammenheng med og antakelig ble oppdaget ved forkortninger (oppdeling) av en streng med lengdeforhold tilsvarende rasjonale tall. Siden ikke-rasjonale lengdeforhold produserte uharmonisk lydende toneintervaller, ble disse forkastet og ekskludert fra musikkteorien.

Pytagoreerne fikk stor innflytelse på senere filosofi, blant annet på Platon, med sin lære om at sjelen var guddommelig og udødelig, at sjelens forening med et legeme er en straff, og at bare bruken av ren tenkning kan frigjøre sjelen fra en evig vandring fra legeme til legeme.

I tallteorien innenfor den rene matematikken diskuterte pytagoreerne naturlige tall og deres forhold, blant annet primtall.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg