Pytagoras var en gresk matematiker, filosof og astronom. Han grunnla en skole i Kroton (nå Crotone) i Sør-Italia. Den var en tid svært populær og ble styrt av en innviet krets som ble kalt pytagoreerne.

Som matematiker er navnet hans særlig knyttet til Pytagoras' setning.

Pytagoras ble født på øya Samos og var antagelig en elev av Thales fra Milet. Det mystiske elementet i hans filosofiske lære skyldes for en stor del påvirkning fra hans reiser til Egypt og Babylonia.

Det er vanskelig å gi en nøyaktig vurdering av Pytagoras' innsats, både fordi det meste av hans lære bare er kjent gjennom ufullstendige overleveringer, og fordi pytagoreerne for en stor del hemmeligholdt sine oppdagelser.

Filosofien hans ble grunnlagt på mystikk og tallspekulasjoner. Alle begreper var tilordnet tall, og enheten (tallet 1) symboliserte det guddommelige og opprinnelsen til alle ting.

Pytagoreerne oppdaget de harmoniske forholdene i tonelæren. De fikk stor innflytelse på senere filosofi, blant annet på Platon, med sin lære om at sjelen var guddommelig og udødelig, at sjelens forening med et legeme er en straff, og at bare bruken av den rene tenkning kan frigjøre sjelen fra en evig vandring fra legeme til legeme.

I matematikken diskuterte pytagoreerne naturlige tall, blant annet primtall og deres forhold, og problemer knyttet til Pytagoras' setning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.