Pytagoras

Faktaboks

Pytagoras
Pythagoras
Uttale
pytˈagoras
Født
570 fvt.
Død
500 fvt.
omtrentlig fødselsår
Den pytagoreiske skolen, som angivelig ble grunnlagt av Pytagoras fra Samos (ca. 530 fvt.), bidrog vesentlig til den systematiske utviklingen av gresk matematikk.
Av .

Artikkelstart

Pytagoras var en gresk matematiker, filosof og astronom. Han grunnla en skole i Kroton (nå Crotone) i Sør-Italia. Den var en tid svært populær og ble styrt av en innviet krets som ble kalt pytagoreerne.

Som matematiker er navnet hans særlig knyttet til Pytagoras' setning.

Bakgrunn

Pytagoras ble født på øya Sámos og var antagelig en elev av Thales fra Milet. Det mystiske elementet i hans filosofiske lære skyldes for en stor del påvirkning fra hans reiser til Egypt og Babylonia.

Filosofi

Det er vanskelig å gi en nøyaktig vurdering av Pytagoras' innsats, både fordi det meste av hans lære bare er kjent gjennom ufullstendige overleveringer, og fordi pytagoreerne for en stor del hemmeligholdt sine oppdagelser.

Filosofien hans ble grunnlagt på mystikk og tallspekulasjoner. Alle begreper var tilordnet tall, og enheten (tallet 1) symboliserte det guddommelige og opprinnelsen til alle ting.

Pytagoreerne oppdaget de harmoniske forholdene i tonelæren. De fikk stor innflytelse på senere filosofi, blant annet på Platon, med sin lære om at sjelen var guddommelig og udødelig, at sjelens forening med et legeme er en straff, og at bare bruken av ren tenkning kan frigjøre sjelen fra en evig vandring fra legeme til legeme.

I matematikken diskuterte pytagoreerne naturlige tall, blant annet primtall og deres forhold, og problemer knyttet til Pytagoras' setning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg