Energibærer, betegnelse på materialer som i en kjemisk reaksjon frigjør energi til bruk et annet sted  eller på et senere tidspunkt (energilagringsmaterialer). En elektrisk strøm og et variabelt magnetfelt kan også sies å være energibærere. Det samme er forskjellig typer elektromagnetisk stråling og varmt vann som strømmer opp i vulkanske områder på jorden. Slike varme kilder er tatt i bruk på Island.

Et eksempel er hydrogengass  som reagerer med oksygengass i en spontan prosess:

2H2(g) + O2(g) → 2H2O(l) ΔH = -571,6 kJ/mol ved 25 oC

I reaksjonen brytes bindingene mellom H-atomene og O-atomene, og det krever energi. Det dannes så sterkere bindinger mellom H-atomene og O-atomene i vannmolekylene og da frigjøres energi. Rene metaller som blir oksidert frigjør også energi og kan brukes som energibærere.

De mest alminnelige energibærere i dag er hydrokarboner, der energi er lagret i karbon-karbon- og karbon-hydrogen-bindinger. Ved forbrenning i et oljefyringsanlegg eller i en bilmotor frigjøres energi ved reaksjon med oksygen under dannelse av vann og karbondioksid. I oljefyringsanlegget frigjøres energien som varme – fysikk mens i bilmotoren overføres noe av energien til arbeid – fysikk.

I et batteri foregår en redoksreaksjon som frigjør elektroner og det skapes en spenningsforskjell mellom elektrodene slik at en elektrisk strøm genereres i en ytre leder. Strømmen kan brukes til å utføre arbeid eller skape varme et annet sted.

I en induksjonkomfyr er det en spole under kokeplatene. Når det går strøm i spolen genereres et magnetfelt som induserer en strøm i en kjele av jern på platen som gjør at temperaturen i kjelen stiger. Så her overføres energien av et variabelt magnetfelt.

Energien fra solen kommer til jorden i form av elektromagnetisk stråling (og partikler). I en mikrobølgeovn varmes maten av mikrobølger og i en stekeovn av infrarød stråling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. desember 2016 skrev Geir Gundersen

Hva med varmt vann som energibærer?
Island er jo relativt kjent for dette.

15. desember 2016 svarte Bjørn Pedersen

Godt poeng. Jeg skal legge det inn. Mvh Bjørn

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.