energibærer

Batteri
Batterier er energibærere.
Hydrogenbuss i London

I London kjøres et antall rutebusser som drives av hydrogrendrivstoff. Her fungerer hydrogenet som en energibærer.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

En energibærer er noe som kan lagre energi slik at den kan brukes senere eller på et annet sted. Et batteri er en velkjent energibærer. Stoffer og materialer som kan frigjøre energi i en kjemisk reaksjon, for eksempel olje og kull, er også energibærere.

Elektrisk energi produsert i vannenergiverk, vindenergiverk eller solceller kan ikke lagres som den er. Derfor må den enten brukes med én gang eller omformes og lagres i en energibærer.

Batteri som energibærer

I et batteri er energi lagret som kjemisk energi. Når batteriet kobles inn i en ytre krets, skjer det en redoksreaksjon der elektroner eller ioner frigjøres slik at det genereres elektrisk strøm i kretsen. Strømmen kan brukes til å utføre arbeid eller skape varme.

Stoffer og materialer som energibærere

Mange stoffer og materialer inneholder kjemisk energi som kan frigjøres på måter vi kan utnytte. Kjente eksempler på slike energibærere er matvarer og hydrokarboner som olje og kull.

I hydrokarboner er kjemisk energi lagret i karbon-karbon- og karbon-hydrogen-bindinger. Ved forbrenning, for eksempel i et oljefyringsanlegg eller i en forbrenningsmotor i en bil, frigjøres energi ved reaksjon med oksygen under dannelse av vann og karbondioksid. I oljefyringsanlegget frigjøres energien som varme, mens i bilmotoren overføres noe av energien til arbeid.

Rene metaller som blir oksidert, frigjør også energi, og kan brukes som energibærere.

Se også energilagringsmaterialer.

Hydrogen som energibærer

Hydrogengass kan brukes som energibærer. Når energien skal frigjøres, kan man la hydrogengassen reagerere med oksygengass i en spontan prosess der hydrogen- og oksygenmolekyler danner vannmolekyler. Prosessen kan uttrykkes slik:

2H2(g) + O2(g) → 2H2O(l) ΔH = −571,6 kJ/mol ved 25 ºC

I denne reaksjonen brytes bindingene mellom H-atomene og O-atomene, og det krever energi. Det dannes deretter sterkere bindinger mellom H-atomene og O-atomene i vannmolekylene, og da frigjøres energi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Geir Gundersen

Hva med varmt vann som energibærer? Island er jo relativt kjent for dette.

svarte Bjørn Pedersen

Godt poeng. Jeg skal legge det inn. Mvh Bjørn

skrev Maren Benjaminsen

det er skrive feil under "materialer som energi bærere"
(hydrogengasssom)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg