energibærer

Artikkelstart

Energibærer er et materiale som i en kjemisk reaksjon frigjør energi til bruk et annet sted eller på et senere tidspunkt. Se også energilagringsmaterialer.

En elektrisk strøm og et variabelt magnetfelt er også energibærere. Det samme er forskjellige typer elektromagnetisk stråling, og varmt vann som strømmer opp i vulkanske områder på jorden. Slike varme kilder er tatt i bruk på Island.

Materialer som energibærere

Et eksempel er hydrogengasssom reagerer med oksygengass i en spontan prosess:

2H2(g) + O2(g) → 2H2O(l) ΔH = −571,6 kJ/mol ved 25 ºC

I denne reaksjonen brytes bindingene mellom H-atomene og O-atomene, og det krever energi. Det dannes deretter sterkere bindinger mellom H-atomene og O-atomene i vannmolekylene, og da frigjøres energi. Rene metaller som blir oksidert, frigjør også energi, og kan brukes som energibærere.

De mest alminnelige energibærerne i dag er hydrokarboner. Her er energi lagret i karbon-karbon- og karbon-hydrogen-bindinger. Ved forbrenning, for eksempel i et oljefyringsanlegg eller i en bilmotor, frigjøres energi ved reaksjon med oksygen under dannelse av vann og karbondioksid. I oljefyringsanlegget frigjøres energien som varme, mens i bilmotoren overføres noe av energien til arbeid.

Elektrisk strøm som energibærer

I et batteri foregår en redoksreaksjon som frigjør elektroner, og det skapes en spenningsforskjell mellom elektrodene, slik at en elektrisk strøm genereres i en ytre leder. Strømmen kan brukes til å utføre arbeid eller skape varme et annet sted.

Magnetfelt som energibærer

I en induksjonkomfyr er det en spole under kokeplatene. Når det går strøm i spolen, genereres et magnetfelt som induserer en strøm i en kjele av jern på platen som gjør at temperaturen i kjelen stiger. Her overføres altså energien av et variabelt magnetfelt.

Elektromagnetisk stråling som energibærer

Energien fra sola kommer til jorden i form av elektromagnetisk stråling (og partikler). I en mikrobølgeovn varmes maten av mikrobølger, og i en stekeovn av infrarød stråling.

Kommentarer (3)

skrev Geir Gundersen

Hva med varmt vann som energibærer? Island er jo relativt kjent for dette.

svarte Bjørn Pedersen

Godt poeng. Jeg skal legge det inn. Mvh Bjørn

skrev Maren Benjaminsen

det er skrive feil under "materialer som energi bærere"
(hydrogengasssom)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg