Tjeldbergodden industrianlegg
Av /Equinor.
Rørledninger på norsk sokkel 2020

Tjeldbergodden industrianlegg er et industriområde som utnytter gass fra petroleumsfeltet HeidrunHaltenbanken. Anlegget ligger ytterst på fastlandet ved Trondheimsleia, lengst nord i Aure kommune, Møre og Romsdal, mellom Dromnessundet i vest og Kjørsvikbugen i øst.

Det ble i utgangspunktet etablert tre industrianlegg på Tjeldbergodden: en metanolfabrikk (den største i Europa, eid av daværende Statoil og ConocoPhillips), et mottaksanlegg for gass fra Heidrun via den 250 kilometer lange gassledningen Haltenpipe, og en luftgassfabrikk (produksjon av oksygen, nitrogen og argon). Anlegget åpnet offisielt 5. juni 1997.

Gassmottaket eies av Petoro, Equinor, ConocoPhillips og Vår Energi. Luftgassfabrikken av Equinor, Linde Gas og ConocoPhillips.

Utbyggingen var et av de største industriprosjektene i Norge i 1990-årene. En bioproteinfabrikk som startet i 2000, ble nedlagt etter få år grunnet dårlig lønnsomhet. Spillvarmen og naturgassen fra anleggene er utnyttet til veksthus og oppdrettsanlegg for fisk.

På stedet er det gjort arkeologiske funn fra Fosnakomplekset.

Tjeldbergodden

Gassmottaket på Tjeldbergodden.

Kart

Tjeldbergodden
Tjeldbergodden
Av /Statens kartverk.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg