Tjeldbergodden industrianlegg

Av /Equinor.

Tjeldbergodden industrianlegg er et industriområde som utnytter gass fra petroleumsfeltet HeidrunHaltenbanken. Anlegget ligger ytterst på fastlandet ved Trondheimsleia, lengst nord i Aure kommune, Møre og Romsdal, mellom Dromnessundet i vest og Kjørsvikbugen i øst.

Det ble i utgangspunktet etablert tre industrianlegg på Tjeldbergodden: en metanolfabrikk (den største i Europa, eid av daværende Statoil og ConocoPhillips), et mottaksanlegg for gass fra Heidrun via den 250 kilometer lange gassledningen Haltenpipe, og en luftgassfabrikk (produksjon av oksygen, nitrogen og argon). Anlegget åpnet offisielt 5. juni 1997.

Gassmottaket eies av Petoro, Equinor, ConocoPhillips og Vår Energi. Luftgassfabrikken av Equinor, Linde Gas og ConocoPhillips.

Utbyggingen var et av de største industriprosjektene i Norge i 1990-årene. En bioproteinfabrikk som startet i 2000, ble nedlagt etter få år grunnet dårlig lønnsomhet. Spillvarmen og naturgassen fra anleggene er utnyttet til veksthus og oppdrettsanlegg for fisk.

På stedet er det gjort arkeologiske funn fra Fosnakomplekset.

Gassmottaket på Tjeldbergodden.

Kart

Tjeldbergodden
Av /Statens kartverk.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg