Natron er et kjemisk stoff som brukes som hevemiddel i baking. Det er også en av bestanddelene i bakepulver.

Faktaboks

Også kjent som

natriumhydrogenkarbonat, NaHCO3

Uttale

′natron

Kjemiske egenskaper

Natron er trivialnavnet på den kjemiske forbindelsen natriumhydrogenkarbonat, som har kjemisk formel NaHCO3.

Natron er et salt som består av natriumioner (Na+) og hydrogenkarbonationer (HCO3¯). Stoffet ble tidligere også kalt natriumbikarbonat.

Natron er et hvitt pulver som spaltes ved oppvarming til natriumkarbonat, karbondioksidgass og vanndamp:

2NaHCO3(s) → Na2CO3(s) + CO2(g) + H2O(g)

En løsning av natron i vann er svakt basisk.

Natron som legemiddel

Tidligere ble natron mye brukt som syrenøytraliserende middel i forbindelse med reflukssykdom. Det viste seg å være uheldig på grunn av risiko for bivirkninger. Saltsyren i magesaften nøytraliseres raskt samtidig som det dannes karbondioksid (CO2). Dette kan gi luftplager som for eksempel raping. Den syrenøytraliserende virkningen er kraftig, men kortvarig, og resultatet er at det produseres enda mer saltsyre.

Overskudd av natron absorberes og kan forstyrre kroppens syre-basebalanse. I spesielle tilfeller kan man gi natron som intravenøs infusjon på sykehus.

Hydrogenkarbonat kan omdannes til karbondioksid og vann under medvirkning av enzymet karbonsyreanhydrase, og utgjør det viktigste buffersystemet i kroppen for å holde pH relativt konstant.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg