Langeleiken har røtter tilbake til klosterskolenes monokord, som blant annet ble brukt til musikkteoretiske demonstrasjoner. På 1400-tallet oppsto gripebrettsiteren, som raskt spredte seg utover Europa. Instrumentet videreførte middelalderens bordunprinsipp, men fikk noe ulik utforming og spillemåte i ulike land. I Norden fikk vi langeleiken, som er avbildet første gang på et freskomaleri i Rynkeby kirke i Danmark i 1560-årene. Instrumentet fikk imidlertid ingen lang levetid verken i Danmark eller Sverige. I Norge opplevde den derimot stor popularitet over store deler av landet.
Langeleiken er første gang omtalt i Norge i forbindelse med et prestebryllup i Hemne i Trøndelag i 1619, men det er grunn til å anta at langeleiken er atskillig eldre her i landet. Vi har bevart flere langeleiker fra 1500-tallet, hvorav den eldste, som kommer fra Vardalsåsen ved Gjøvik, bærer årstallet 1524. På 1600-tallet er langeleiken utbredt i det meste av landet, og instrumentet er kjent så langt nord som i Finnmark. Første halvdel av 1700-tallet ser også ut til å ha vært en svært rik tid for langeleikspillet i Norge. Men omkring 1750 begynner langeleiken gradvis å oppleve en tilbakegang i enkelte distrikter, trolig på grunn av økende konkurranse fra instrumenter som vanlig fele (fiolin) og hardingfele.
På 1800-tallet var den eldre langeleiktradisjonen i ferd med å bli borte i de fleste delene av landet. I områder som spesielt Valdres, men tildels også i Vest-Oppland, Telemark og Hallingdal, ble imidlertid tradisjonen ført videre med noe ulik styrke.
Langeleiken har i mange sammenhenger vært regnet som et kvinneinstrument. Flere av de eldre instrumentene har kvinnenavn påskrevet, og mange av langeleikutøverne som er omtalt i kildene helt fra 1600-tallet og fram til i dag, er kvinner. Men også flere mannlige langeleikspillere er kjente.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.