Heddal, bygd i Notodden kommune, Vestfold og Telemark, omkring Heddalsvatnets nordlige del og de nedre deler av dets hovedtilløp, Heddøla og Tinnelva (Tinne).

Faktaboks

Etymologi

ikke sikkert forklart, kanskje av et tidligere navn på Heddøla, Heitr eller Eitrá

Også kjent som

Tidligere skrevet Hitterdal

Heddal var egen kommune inntil 1964, da den sammen med Gransherad (med unntak av Gransherad-Jondalen) og Rudsgrend av Hovin ble slått sammen med Notodden. Notodden bykommune ble utskilt fra Heddal i 1913.

Geografi

Heddalen er vid, veldyrket og tett bosatt, mens Tinnelvas dalføre er trangt og med liten bosetning. Det meste av jordbruksarealet er marin sand og leire opp til cirka 150 meter over havet, avsatt i en fjordarm som etter istiden nådde inn hit. Heddal stavkirke er den største stavkirken i Norge.

Navn

Navnet kommer trolig av norrønt Heitrardalr, trolig etter et elvenavn Heitr, kanskje av heit, varm, eller Eitrá, som kan bety 'den kalde' eller være avledet av germansk aitra, 'noe som svulmer opp'.

Kart

Heddal
Heddal
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg