monokord

Monokord
Monokord med flere strenger, bygget i Trondheim i 1752
Av .
Monokord
Monokord, kobbertrykk fra 1624, befinner seg på Deutsche Fotothek.
Av .

Artikkelstart

Monokord er et musikkinstrument med en enkel streng spent over en kalibrert resonanskasse og med en bevegelig strengestol. Strengen settes i svingninger ved hjelp av et plekter i høyre hånd, mens venstre hånd regulerer den klingende strengelengden (strengemensuren) gjennom å flytte på stolen. Monokordet ble brukt i Hellas av pythagoreerne som et vitenskapelig instrument til å måle musikkens intervaller eller tallforhold. Instrumentet ble av dem gjerne kalt kanon (regel, rettesnor).

Faktaboks

Uttale
monokˈord
Etymologi
av mono- og gresk ‘streng’

Middelalderens teoretikere ble kjent med monokordet allerede på 500-tallet gjennom skriftene til den kristne romerske filosofen Boethius, og på 900-tallet fikk vi de første avhandlingene om instrumentet. På 1000-tallet utviklet monokordet seg til hovedsakelig å bli benyttet som et musikkinstrument. Monokordet ble nå modifisert gjennom å få tilført tangenter som fra starten skulle markere den klingende strengelengden. Etter hvert ble flere strenger tilført, og monokordet ble mot av slutten av 1300-tallet videreutviklet til tangentinstrumentet klavikord.

Navnet monokord ble nå ofte benyttet om klavikordet, og noe senere også om strengeinstrumentet marintrompet (tromba marina), samt flere sør-asiatiske siterinstrumenter. Monokordet ble imidlertid fortsatt benyttet som et vitenskapelig og pedagogisk verktøy, og så sent som på 1700-tallet, som et hjelpeverktøy for orgelstemmere. I 1752 konstruerte stadsmusikanten i Trondheim, Johan Daniel Berlin et såkalt Monochordon Unicum som hjelpemiddel til å stemme andre instrumenter. I 1765 skrev han artikkelen «Anledning til Tonometrien», hvor han ga en innføring i bruken av instrumentet. På begynnelsen av 1800-tallet fikk vi i Norden en egen variant av monokordet gjennom salmodikonet, som ble konstruert for å kunne akkompagnere salmesangen i kirker og skoler ved hjelp av en bue.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg