Kvinand. Hann og hunn i paringstiden. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

kvinand

Kvinand hann
Kvinand hunn

Artikkelstart

Kvinand er en fugleart i andefamilien. Den er en av de mest tallrike dykkendene i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
Bucephala clangula

Kvinender lager en hvinende låt i flukten, som er bakgrunnen for det norske og det latinske navnet på arten.

Beskrivelse

Om vinteren og våren har hannen grønnglinsende svart hode med en stor, hvit, rund flekk foran øyet, svart rygg og hvit underside. Hunnen har brunt hode, hvit halsring og lysegrå kropp.

Hunnen veier 600–800 gram, mens hannen veier 800–1000 gram, som er noe mindre enn hos stokkand.

Utbredelse

Kvinanda er utbredt i nordlige deler av Europa, Asia og Nord-Amerika. Den hekker i det meste av Norge, sørpå mest i høyere strøk og sjelden på Vestlandet. Arten er delvis trekkfugl, men mange overvintrer langs norskekysten. Den er tilbake tidlig på våren, så snart isen slipper langs land ved hekkelokaliteten.

Levevis

Kvinand i bymiljø i Finland. Mor med unger på vei fra reiret til nærmeste vann.

Kvinand
Av /Shutterstock.

Kvinanda lever i all hovedsak animalsk føde som den dykker etter. Her inngår blant annet krepsdyr, snegler, muslinger og børstemark.

Reiret legges helst i hule trær og reirkasser, men også i skjul på bakken, og fuglene legger vanligvis 8–12 blågrønne egg. Når ungene er klekket, hopper de ut fra reirhullet, som gjerne kan være 8–10 meter over bakken. I mange tilfeller ligger reiret langt fra nærmeste vann. I disse tilfellene må ungene ut på en farefull ferd sammen med moren til nærmeste vann.

Jakt i Norge

Jakt på kvinand er tillatt i hele landet fra 10. september til 23. desember.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg