Kvinand – hann
Clangula hyemalis

Clangula hyemalis, havelle. Foto fra: Rødvig Havn, Danmark

Melanitta fusca

Melanitta fusca, sjøorre. Foto fra: Egense, Danmark

Dykkender omfatter en gruppe slekter i andefamilien. Tilsvarende samlebetegnelser er gressender og fiskender. Dykkender ferdes på relativt dypt vann og dykker der etter føden, som hovedsakelig er bløtdyr og andre virvelløse vanndyr. De ligger dypt i vannet når de svømmer, og de må springe bortover vannflaten før de klarer å lette.

Beskrivelse

Nebbet er bredt som hos gressendene, og bakre tå har bred svømmelapp som hos fiskendene. De fleste dykkender anlegger en sensommerdrakt fra rundt midten av juli til ut i august eller september/oktober. Sensommerdrakten gir hannen et utseende som mer eller mindre ligner hunnens. Bortsett fra hos havella anlegges praktdrakten allerede i september–oktober.

Utbredelse

Dykkendene er utbredt over hele Jorden. Noen hekker ved ferskvann, andre ved saltvann.

Følgende dykkandarter hekker i Norge:

Sjeldne gjester er:

Stellerand er vanlig i Øst-Finnmark, men er ikke påvist rugende.

Systematikk

Systematisk tilhører dykkendene andefamilien og omfatter stamme (tribus) Aythyini og stamme Mergini. Mergini omfatter foruten dykkender også fiskendene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg