Dykkender. Toppandhann. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Dykkender av P.G. Bentz/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Dykkender, en gruppe slekter i andefamilien. Tilsvarende samlebetegnelser er gressender  og fiskender. Dykkender ferdes på relativt dypt vann og dykker der etter føden, som hovedsakelig er bløtdyr  og andre laverestående vanndyr. De ligger dypt på vannet når de svømmer, og de må springe bortover vannflaten før de klarer å lette. Nebbet er bredt som hos gressendene, og bakre tå har bred svømmelapp som hos fiskendene. De fleste dykkender anlegger en sensommerdrakt fra ca. midten av juli til ut i august eller september (oktober). Sensommerdrakten gir hannen et utseende som mer eller mindre ligner hunnenes. Bortsett fra hos havella  anlegges praktdrakten allerede i september–oktober. Dykkendene er utbredt over hele Jorden. Noen hekker ved ferskvann, andre ved saltvann. Følgende dykkandarter hekker i Norge: taffeland, toppand, bergand, ærfugl, praktærfugl, havelle, svartand, sjøorre  og kvinand. Sjeldne gjester er rødhodeand, ringand, hvitøyeand, purpurhodeand, brilleærfugl, harlekinand, brilleand  og islandsand. Stellerand  er vanlig i Øst-Finnmark, men er ikke påvist rugende.

Systematisk tilhører dykkendene andefamilien og omfatter stamme Aythyini og stamme Merginii. Mergini omfatter foruten dykkender også fiskendene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.