Bergand, fugleart i andefamilien. Hannen har svart hode, svart og hvit vatret rygg og hvit underside. Hunnen er brun med hvit ring rundt nebbroten. Tilhører gruppen dykkender og er utbredt fra Skandinavia og østover gjennom det nordlige Sibir til Stillehavet, foruten også i Alaska og det nordlige Canada. Hekker relativt fåtallig ved høyereliggende ferskvann i det meste av landet, men er trolig mest tallrik i sørnorske fjellstrøk. Nordpå hekker den også ved kysten, mens dette er mer sjeldent i Sør-Norge. Den totale norske hekkebestandens størrelse er ukjent, men den omfatter trolig mer enn 1000 par. Plasserer reiret i en grop på bakken nær vann og legger 8–11 egg som ruges i 26–28 dager. Lever i hekketiden hovedsakelig av vanninsekter. I vinterhalvåret oppholder arten seg langs kysten og kan da påtreffes i større grupper. Norske fugler overvintrer hovedsakelig langs norskekysten og i danske farvann, samt muligens også i andre farvann i Nordvest-Europa.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.