Toppand hunn
/NTNU African bio service.
Lisens: CC BY 3.0

Toppand hann

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Toppand er en art i andefamilien. Den er en av de minste dykkendene i Norge, med en vekt på omkring 0,5–1 kilo og lengde på 43 centimeter.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Aythya fuligula
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Hannen har svart overside, hode og bryst og lang nedhengende nakkedusk. Resten av undersiden er hvit. Hunnen er brun og ligner hunnen hos bergand, men har tendens til nakkedusk. Toppanda har også en betydelig mindre hvit flekk ved nebbrota enn berganda.

Utbredelse

Toppanda hekker i nordlige deler av Europa og Asia. I Norge er den mest vanlig i Nord-Norge, men den hekker også spredt i Sør-Norge fra lavlandet til opp i fjellet, og har økt i antall her de siste tiårene.

Levevis

Fuglene holder mest til i vegetasjonsrike ferskvann, og reiret plasseres i tett vegetasjon nær vann. De 5–12 (oftest 8–11) eggene ruges av hunnen i cirka 25 dager. Ungene blir flygedyktige etter 6–7 uker.

Toppanda er delvis trekkfugl. Mange overvintrer på Kontinentet, men en del oppholder seg langs norskekysten i vinterhalvåret.

Jakt i Norge

Jakt på toppand er tillatt i hele landet fra 10. september til 23. desember.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Aythya fuligula
Artsdatabanken-ID
3487
GBIF-ID
2498261

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg