hagl (ammunisjon)

Hagl er små kuler av bly, stål, vismut, wolfram, tinn, sink eller en legering av disse metallene som brukes til ammunisjon til haglgevær.
Av .
Haglpatron prinsippskisse

Haglene er plassert i en haglpatron av plast eller papp. Haglpatroner produseres i ulike hylselengder tilpasset det enkelte våpens kammer: 65, 67,5, 70, 76 og 89 mm.

Haglgevær
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Hagl, små kuler av bly, stål, vismut, wolfram, tinn, sink eller en legering av disse metallene som ammunisjon til haglgevær.

Faktaboks

Etymologi

Hagl har nummerbetegnelse som angir størrelsen, diameteren, på haglet. Minste haglstørrelse har høyest siffer. Det produseres hagl i størrelser fra 1,5 mm (nr. 10) til cirka 8,6 mm (SG/LG). Størrelsene øker med cirka 0,25 mm per haglnummer. Haglene er plassert i en haglpatron av plast eller papp. Haglpatroner produseres i ulike hylselengder tilpasset det enkelte våpens kammer: 65, 67,5, 70, 76 og 89 mm.

Betegnelsen på haglstørrelsene er ikke standardisert. Etter hvert ser det likevel ut til at de fleste land går over til den såkalte US-nummereringen, hvor for eksempel nr. 5 tilsvarer tidligere norsk/engelsk nr. 4 (3 mm).

Blyhagl og miljøproblemer

Tidligere ble store mengder bly spredt gjennom jakt og leirdueskyting. Fugler og andre dyr kan få i seg blyhagl og bli blyforgiftet, derfor besluttet miljømyndighetene å forby bruk av blyhagl i Norge fra 1. januar 2005.

Det er gjort et omfattende arbeid for å utvikle brukbare giftfrie hagl, og alternativene til blyhagl er mange. Det lages hagl av vismut, stål, wolfram, tinn, sink og ulike legeringer av disse metallene.

I USA og Canada er blyhagl ikke tillatt ved jakt i våtmarksområder. I Danmark er all bruk av blyhagl forbudt. I Sverige er blyhagl ikke tillatt ved jakt i bestemte våtmarksområder. I Finland er det ikke tillatt å bruke blyhagl ved jakt på vannfugler. Det arbeides for et forbud mot blyhagl også i flere andre europeiske land.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg