Karbondisulfid er en kjemisk forbindelse av karbon og svovel som tidligere ble kalt svovelkullstoff. Forbindelsen er en meget giftig, fargeløs eller svakt gulfarget, lettbevegelig, sterkt lysbrytende væske. I helt ren tilstand lukter den behagelig aromatisk, men handelsvaren lukter i alminnelighet motbydelig på grunn av forurensninger. Karbondisulfid har kjemisk formel CS2.

Faktaboks

Uttale
karbˈondisulfˈid

Karbondisulfid fordamper lett (kokepunkt 46,25 °C) og dampen er tyngre enn luft. Dampen er lett antennelig (tenntemperatur rundt 230 °C) og brenner med blå flamme til karbondioksid og svoveldioksid, som illustrert i denne reaksjonsligningen:

CS2 + 3O2 = CO2 + 2SO2

Luft-karbondisulfid-blandinger med fra 1 til 60 volumprosent karbondisulfid er eksplosive, og damper av karbondisulfid kan antennes allerede ved ca. 100 °C.

Kjemiske egenskaper

Karbondisulfid løser seg dårlig i vann, men lett i alkohol, eter, benzen og karbontetraklorid. Det er et utmerket løsemiddel for uorganiske stoffer som ikke løses i vann, for eksempel svovel, fosfor og jod, og for organiske stoffer som fett, oljer, harpikser og kautsjuk.

Fremstilling

Karbondisulfid fremstilles kommersielt enten ved å la svoveldamp strømme gjennom glødende trekull ved ca. 850 °C eller ved å la metan, CH4 (fra naturgass), reagere med svoveldamp (fra petroleumsraffinerier) ved ca. 650 °C:

CH4 + 4S = CS2 + 2H2S

Bruk

Store mengder karbondisulfid benyttes i rayonindustrien (til produksjon av blant annet kunstsilke og cellull). Det blir i nærvær av natronlut brukt til cellulose. Løsningen kalles viskose. Ved tilsetting av syre, felles cellulosen ut igjen og det dannes tråder som kan spinnes til garn.

Karbondisulfid brukes blant annet også som ekstraksjonsmiddel for fett, olje, harpiks med mer, som middel mot skadeinsekter, som løsemiddel, ved vulkanisering av kautsjuk, og til fremstilling av flotasjonsmidler av karbontetraklorid.

Fysiologisk virkning

På huden virker karbondisulfid uttørrende og sammenskrumpende. Det kan derfor komme inn i blodet og fremkaller etter noen tid nevralgier, tap av matlyst, skjelving og så videre. Innåndet i mindre mengder gjennom lengre tid kan karbondisulfid føre til kroniske forgiftningssymptomer som lammelser, følelsesløshet, reflekstap, muskelsvinn, kramper, synsforstyrrelser, matthet og hodepine. Innånding av konsentrerte karbondisulfid-damper kan være dødelig.

Yrkesmessig eksponering øker risiko for hjerteinfarkt og skade på perifere nerver (polynevropati, se nervebetennelse) samt påvirkning av hjernen som ved løsemiddelskade. Grenseverdi for CS2 i arbeidsatmosfære er 15 mg/m3. Lettere forgiftninger går vanligvis tilbake. Takket være arbeidshygieniske forholdsregler er forgiftninger temmelig sjeldne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg