flamme

Temperaturområder i flammen på et stearinlys.
flamme
Av /Norsk brannvernforening.
De fleste forbrenningsprosesser er diffusjonsforbrenninger. Det brennbare materialet varmes opp og avgir brennbare gasser, enten ved fordampning, dekomponering eller pyrolyse. Ved overflaten av materialet er det brennbar gass. Etter hvert som den brennbare gassen beveger seg fra overflaten, vil den bli innblandet med luft – og dermed få tilgang på oksygen. Når det mye tilgang på gass, blir flammene mer uregelmessige (turbulente) i bevegelsene. Da blandes det inn enda mer luft, og forbrenningen går raskere.
Diffusjonsflamme
Av /Norsk brannvernforening.

Artikkelstart

Flamme er lys fra en glødende gass som dannes i en forbrenning der kjemisk energi omdannes til termisk energi. Gassen som sender ut det flammende lyset, er typisk over tusen grader varm.

Faktaboks

Etymologi
av latin over tysk

Det er vanlig, men ikke nødvendig, at oksygen er delaktig i en forbrenningsreaksjon. Hydrogen kan for eksempel brenne med flamme i en klorgass.

En lysende flamme, for eksempel på et stearinlys, består av flere soner. Innerste sone er en ikke lysende, kald kjerne med gass. Utenom denne sonen er det en sterkt lysende sone hvor en ufullstendig forbrenning foregår, og hvor utskilte karbonpartikler gløder. Ytterst er en svakt lysende kappe hvor rikelig lufttilgang sørger for en fullstendig forbrenning. Flammen har høyest temperatur i toppen av denne kappen (se figur).

Ved gass til oppvarming sørger man for passende lufttilgang i tilførselsledningen til brenneren så den lysende sonen som soter, reduseres mest mulig. Anvendes gass til belysning, bruker man en ikke-lysende flamme, som brenner med så høy temperatur at den får et nett av metalloksider til å gløde og sende ut kraftig lys. Faste legemer som jern og kull brenner uten flamme bare med gløding. Når man likevel kan iaktta en flamme ved forbrenning av for eksempel steinkull, skyldes det at kullet ved oppheting avgir brennbare gassarter. En flamme med atomært hydrogen har meget høy temperatur og anvendes i teknikken blant annet til sveising.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg