Strømsåstunnelen
Kalsitt-krystaller på kvarts fra Strømsåstunnelen, Drammen.
Strømsåstunnelen
Av .

Kalsitt, tidligere kalt kalkspat.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Kalsitt fra Kjørholt, Telemark. Foto: Egil Hollund
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kalsitt, utbredt mineral som i ren tilstand er fargeløst eller hvitt, men som ofte er farget av forurensninger. Kjemisk er kalsitt et kalsiumkarbonat, CaCO3, som bruser i kald, fortynnet saltsyre. Mineralet spalter i tre retninger etter romboederet, med en kantvinkel på 75°. To andre naturlige polymorfe former av CaCO3 er aragonitt (rombisk) og det sjeldne vateritt (heksagonal). Kalsitt inngår i en isomorf rekke, se isomorfi.

Faktaboks

Også kjent som

kalkspat

Uttale
kalsˈitt
Etymologi
av kalsium og -itt

Kalsitt er en viktig bestanddel av mange sedimentære bergarter og deres metamorfe produkter (se kalkstein, kritt, marmor), og av enkelte magmatiske bergarter (se karbonatitt). Kalsitt avsettes også av kilder: kalktuff, kalksinter, dryppstein, travertin. Mineralet finnes dessuten på ganger og sprekker i all slags fjell.

Gode krystaller av forskjellige former, ofte flaterike og som tvillingkrystaller, finnes på mange slike forekomster (for eksempel Kongsberg sølvgruver og Kjørholt kalkgruve i Porsgrunn).

Islandsk spat eller dobbeltspat er meget ren og gjennomsiktig kalsitt som brukes i optiske instrumenter (nicolprisme, og annet). Slik kalsitt finnes blant annet ved EskifjörðurIsland, hvor en romboedrisk krystall ble målt til 6 × 2 m. Kalsitt viser høy dobbeltbrytning (0,172) og studier av kalsitt førte til oppdagelsen av lysets polarisasjon (E. L. Malus, 1808). Om anvendelse ellers, se under kalkstein.

Egenskaper

Egenskap Verdi
Sammensetning Karbonat
Kjemisk formel CaCO3
Hardhet 3
Massetetthet 2,71 g/cm³
Krystallsystem Trigonalt

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg