Aragonitt er et fargeløst, hvitt eller svakt farget mineral som bl.a. forekommer i leier sammen med gips (evaporitter), i vulkanske områder sammen med svovel som avsetning fra varme kilder, i kalksteinsgrotter, samt i oksidasjonssonen i malmforekomster. I norske bergarter er aragonitt sjeldent, siden mineralet er utsabilt og omdannes til kalsitt over tid. Det opptrer som bestanddel av skallet hos mange sjødyr: koraller, blekkspruter, i mange muslinger og snegler, samt i noen kalkalger.

Aragonitt er et kalsiumkarbonat, CaCO3, som er polymorft og kan opptre i tre modifikasjoner: aragonitt, kalsitt og vateritt. Med tiden vil aragonitt gå over i kalsitt som er den stabile og derfor minst løselige form. Følgende mineraler er isomorfe med aragonitt: strontianitt SrCO3; witheritt BaCO3; cerussitt PbCO3. De krystalliserer alle rombisk, men krystallene er ofte pseudoheksagonale på grunn av tvillingdannelse. Enkeltkrystaller av aragonitt er ofte langprismatiske, nåleformede .

Forekomster i Norge: Sulitjelma gruve sammen med zeolitter. Sfærulittiske strålebunter er kjent fra Konnerud gruve ved Drammen. Som drypstein i kalksteinsgrotter, nåleformede krystaller fra Vikafjellet, Bøverdalen og Dypingdal.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.