maya (språkfamilie)

Artikkelstart

Maya er betegnelse på språkfamilie som omfatter yukatekomaya» i snever forstand) og for øvrig 31 eksisterende mayaspråk: wasteko, chicomuselteko, lakandon, itza', mopan, ch'orti, ch'ol, chontal, tzotzil, tzeltal, tojolab'al, chuj, q'anjob'al, akateko, popti' (jakalteko), mocho', muchu', mam, tektiteko, awakateko, ixil, q'eqchi', uspanteko, sipakapense, sakapulteko, achi, k'iche', kaqchikel, tz'utujil, poqomam og poqomchi'.

Faktaboks

Uttale
mˈaya

Disse språkene stammer alle fra et felles urspråk («proto-maya») som ble talt for ca. 4200 år siden, sannsynligvis i det vestlige Guatemala. Mayaspråkene har videre vært klassifisert som en gren av den mer omfattende penutianske språkfamilien.

Mayaspråkene er ikke innbyrdes forståelige, og de ulike gruppene har tradisjonelt ikke vært seg bevisst noen felles etnisk eller nasjonal identitet. Antropologer har likevel pleid å bruke betegnelsen maya om alle folkegrupper som snakker språk tilhørende denne språkfamilien. De senere årene har det imidlertid, særlig i Guatemala, vokst frem en pan-etnisk mayaidentitet basert på dette språklige slektskapet. I enkelte miljøer er det dermed blitt vanlig å identifisere seg som «maya».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg