Nahuatl, også kalt nahuatlatolli ("klar tale") eller mexicatlatolli ("mexicas språk"). Nahuatl blir talt av nahua hvor aztekerne var den mest kjente folkegruppen. Det er et språk i den uto-aztekiske språkfamilien, som mange lingvister hevder tilhører aztec-tanoan phylum. Nahuatl var hovedspråk i det aztekiske riket (1325-1521) i det sentrale Mexico og lingua franca i store deler av Mesoamerika frem til og med tidlig kolonitid.

Det er i dag mange stedsnavn og navn på andre urfolkspråk fra nahuatl i Mellom-Amerika, noe som vitner om dets store utbredelse. Det finnes også flere låneord fra nahuatl til norsk, for eksempel 'tomat' (tomatl), 'sjokolade' (chocolatl) og 'avokado' (ahuacatl).

Grammatisk er nahuatl polysyntetisk (agglutinerende–flekterende). Før europeerne ble nahuatl nedtegnet med både et eget skriftsystem og et eget semiotisk system. Etter den spanske erobringen ble det latinske alfabetet innført for å nedtegne nahuatl.

Det finnes en omfattende litteratur på nahuatl, særlig fra 1500- og 1600-tallet, og klassisk nahuatl kan studeres ved en del universiteter. Det nye testamente og FNs Verdenserklæring om menneskerettigheter (1948) er oversatt til nahuatl. Den meksikanske grunnloven fra 1857 og fra 1917 er også oversatt til nahuatl, sistnevnte med tittelen: Amatlanahuatili Tlahtoli Tlen Mexicameh Nechicolistli Sentlanahuatiloyan. Constitución Política de los Estados Unidos Mexicanos traducida al náhuatl.

I dag tales nahuatl gjennom en rekke dialekter i det sentrale Mexico, men også av nahua i andre deler av Mellom-Amerika (for eksempel av pipil i El Salvador) og av nahua som har emigrert til Nord-Amerika. Språket snakkes av cirka 1,5 mill. mennesker, og er dermed det mest utbredte av urfolksspråkene i Mexico.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.