Amoco Cadiz grunnstøting
Amoco Cadiz gikk på skjærene ved Ploudalmézeau utenfor Brittany, og ble delt i tre.
Av .

Grunnstøting er et sammenstøt mellom et fartøy og havbunnen.

Faktaboks

Også kjent som

grunnkjenning, bunnkjenning, grunnberøring

Grunnstøting skiller seg fra kollisjoner, som vanligvis er sammenstøt med andre fartøy, men også isfjell, oljerigger, eller andre flytende objekter. I tillegg skiller grunnstøting seg fra stranding, som er en kontrollert ilandføring av skipet.

Det er et skille mellom uttrykkene grønnstøting og grunnberøring, der sistnevnte handler om mindre alvorlige grunnstøtinger, som skipet kan bakke eller hale seg ut fra uten konsekvenser.

Alvorlighetsgraden av en grunnstøting varierer, og kommer an på fartøyets størrelse, fart, og forholdene i farvannet. Generelt er grunnstøtinger blant de mest uønskede hendelsene som kan skje om bord, og har gjennom historien medført enorme tap av menneskeliv, forlis, miljøkatastrofer, og belastning på et kystsamfunns infrastruktur og mennesker. Årsaken til at en grunnstøting ofte er mer alvorlig enn en kollisjon, er at skadene vil skje under vannlinjen.

Faktorer som vær, skipstrafikk, organisering om bord, strømforhold, kartkvalitet, skipets alder, størrelse, krig og navigeringsfeil er typiske årsaker til en grunnstøting. Både de som utdanner seg til navigatører, men også skipskonstruktører, bruker mye tid og energi på å danne et grunnlag som i størst mulig grad forhindrer eller minsker skadene ved grunnstøtinger.

Samtidig som slike hendelser gjerne vil unngås for enhver pris, skjer det forholdsvis ofte. Et noe fleipende sitat innenfor sjøfarten sier at man har de kapteiner som har gått på grunn, og de kapteiner som lyver. Riktig nok følger det gjerne en proporsjonalt større sikkerhetsmargin med, dess større fartøyet er.

Eksempler

Tabellen viser eksempler på ulykker til sjøs som har opphav i en grunnstøting:

År Fartøy Hendelse Utfall
1962 Sanct Svithun Gikk på et skjær, sydvest av Nordøyan fyr. Forlis og 41 omkomne.
1978 Amoco Cadiz Traff skjær i Den engelske kanal. Utslipp på 221 000 tonn råolje, miljøkatastrofe langs franskekysten.
1999 Sleipner Gikk på store Bloksen nord av Haugesund. Forlis og 19 omkomne.
2004 Rocknes Gikk på et undervansskjær i Vatlestraumen. Kantring og 18 omkomne.
2012 Costa Concordia Gikk på et undervansskjær ved øyen Giglio. Totalhavari og 32 omkomne.
2021 Ever Given Grunnstøtte og kilte seg fast i Suezkanalen Global transportkrise.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg