MS Rocknes

Artikkelstart

M/S Rocknes var et tyskeid lasteskip som gikk på grunn og kantret i Vatlestraumen mellom Bjorøyna i Fjell kommune og Bergen 19. januar 2004. 18 mennesker mistet livet.

Skipet

Rocknes ble bygget i Hamburg i 2001 som et selvlossende bulkskip med navn Kvitnes. I 2003 ble skipet bygd om til en steindumper og solgt til tyske Reederei Hans-Jürgen Hartmann i Hamburg. Operatør var Jebsen Beltship Pool AS i Bergen, med Atle Jebsen som styreleder. Navnet på skipet ble samtidig endret til Rocknes. Antigua og Barbuda ble videreført som flaggstat.

Spesifikasjoner (2004)

Ulykken

19. januar 2004 var Rocknes på vei fra Eikefelt i Lindås til Emden i Tyskland med 23 243 tonn grus og stein. Skipet bunkret underveis ved Skålevik i Bergen. I tillegg til los hadde skipet en besetning på 29; én nordmann, én tysker, tre nederlendere og 24 filippinere.

Rundt klokken 1630 gikk Rocknes på grunn i Vatlestraumen og kantret i løpet av få minutter. Kapteinen var blant de 18 av mannskapet som mistet livet. Tre av de tolv overlevende ble først reddet ut da redningsmannskapet etter flere timer lyktes å skjære hull i skroget. Losen overlevde.

Etterspillet

Ulykken forårsaket 45 km med forurenset strandlinje. Da den statlige strandryddingsaksjonen ble avsluttet i juni 2004, var det tatt opp blant annet 85,5 tonn olje.

Sjøforklaringen etter ulykken ble holdt i Bergen tingrett. Hordaland statsadvokatembeter konkluderte i juni 2005 med at det ikke var grunnlag for å reise noe straffesak. I 2008 gikk de tyske eierne og 13 forsikringsselskap til erstatningssøksmål mot staten ved Fiskeri- og kystdepartementet og Miljøverndepartementet. Søksmålet endte i 2011 med at staten ble frikjent i Borgarting lagmannsrett. Retten pekte på at ulykken mest sannsynlig skyldtes feilnavigering og at skipet ikke var lastet etter reglene. I tillegg hadde skipet vanskelige siktforhold fra broen, noe som vanskeliggjorde optisk navigasjon.

Rocknes ble senere slept til Hanøytangen på Askøy og snudd der. Det ble reparert og satt i drift igjen med navnet Nordnes. Skipet er (per 2020) fortsatt i drift med nederlandske eiere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg